Dollár
419,04 Ft
Euró
405,97 Ft
Font
452,39 Ft
Bitcoin
18,812 $

Tömeges csőd jöhet az állat- és növénytermesztőknél, ha nem lesz mielőbb változás

Fotó: Twenty20
not image

Koós Alexandra

2022. július 30. - 18:31

A szakértők szerint az áremelkedés, a növekvő költségek és a bevétel-visszaesés is sújtja mindkét ágazatot, így sürgős lépésekre van szükség.

Harcz Zoltán, a Tej Terméktanács ügyvezető igazgatója és Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkárhelyettese az ATV Start műsorában kijelentették, „elég világosan látszik, mit kellene tennie” a most megalakult aszály veszélyhelyzeti operatív törzsnek.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Elmondásuk szerint a mezőgazdasági szövetség már meg is fogalmazott egy levelet, amelyet várhatóan a jövő hét folyamán küldenek el a miniszternek, benne a javaslataikkal, azt azonban biztosra vették, nem lesz olyan, hogy „itt most valaki varázsol, és abból szalma lesz”.

Ha azonban nem tesznek sürgős lépéseket, tömeges csőd jön az állat- és növénytermesztőknél, hiszen mindkét ágazatot sújtja az áremelkedés, a költségek pedig nem térülnek meg, amely által felmerül a kérdés, hogyan fogják a jövő évi termelést finanszírozni.

Máhr András elmondta, arra kérik a kormányt, hogy soron kívül töltse fel az országban működő kárenyhítési alapot, amelyre százmilliárdos összeget kellene szánni, Harcz Zoltán pedig hozzátette, ugyanilyen fontos, hogy a tejár folyamatosan araszoljon felfelé, és a termelők bevétele is növekedjen.

Elmagyarázta, erre azért van szükség, hogy a Magyarországon meg nem termelt takarmányt be tudják szerezni az állattenyésztők, emellett aggodalomra ad okot az is, hogy az Unióban és az egész világon visszaesés tapasztalható a tejtermelésben – derül ki az atv.hu beszámolójából.

A szakértő szerint a hazai hatósági ár „kannibalizálja az egyéb tejkategóriákat”, mivel az árstoppal kapható 2,8-as tej iránti kereslet növekszik, a többi termékből viszont kevesebb fogy, amely torzítja a piacot, valamint megnehezíti a feldolgozók és a kereskedők közötti tárgyalásokat.

Javaslataik szerint a hatósági áras tej előállításához több zsír kell, miközben az ország alapvetően hiányt szenved ezen a téren, a támogatások előre történő kifizetése, az aszályhoz kapcsolódó hitelkonstrukció kialakítása és az öntözés, mint lehetséges opció is megoldást jelenthet.