Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,42 Ft
Euró
380,31 Ft
Font
443,06 Ft
Bitcoin
41,843 $

Tom Hanks AI-verzióját használták egy reklámban, a színész tudomása nélkül

Hát ez a korszak is eljött.

Fotó: MTI/EPA/EFE/MARISCAL
Technológia

Borbély Fanni

Szerkesztő

Tom Hanks már korábban is aggodalmát fejezte ki a mesterséges intelligencia filmekben való felhasználása kapcsán, most pedig épp vele történt meg az, amitől minden színész retteg: a színész ugyanis megjelent egy fogászati reklámban, csakhogy valójában nem ő szerepelt benne, hanem egy mesterséges intelligencia (AI) segítségével megalkotott digitális mása.

A színész figyelmeztette rajongóit, nem ő szerepel a reklámban, az Instagramon megosztott bejegyzésében pedig hangsúlyozta, képmását az engedélye nélkül használták fel a reklámban: Soron kívül Nagyon közel a pedagógusbéremelés

„VIGYÁZZ!!! Van egy videó, ami valami fogászati tervet reklámoz, amiben az én mesterséges intelligenciával készült verzióm szerepel. Semmi közöm hozzá.”

A sors fintora, hogy az Oscar-díjas színész már korábban is nyilvánosan fejezte ki aggodalmát fejezte ki a mesterséges intelligencia filmes és televíziós felhasználásával kapcsolatban, s bár nem zárkózott el attól, hogy jóváhagyja saját maga digitálisan módosított verzióinak felhasználását filmekben, arra valószínűleg nem számított, hogy mindezt egyesek engedély nélkül is megteszik a saját javukra.

Adam Buxton brit humorista podcastjában április 18-án, mindössze néhány nappal a hollywoodi írósztrájk kezdete előtt például Hanks így nyilatkozott a mesterséges intelligencia kapcsán:

„Tudtuk, hogy ez lesz. Láttuk, hogy lesz ez a képesség, hogy egy számítógépben lévő nullákat és egyeseket arcokká és karakterekké alakítsuk. Ez azóta csak milliárdszorosára nőtt, és mindenhol ezt látjuk. Elmondhatom, hogy az összes céhben, az összes ügynökségnél és az összes jogi cégnél már folynak a megbeszélések, hogy milyen jogi következményei lehetnek annak, hogy az arcom és a hangom – és mindenki másé is – a mi szellemi tulajdonunk. Jelenleg, ha akarnám, össze tudnék állítani, és fel tudnék dobni egy hét filmből álló sorozatot, melyben én lennék a főszereplő, s melyben 32 éves lennék… Most már bárki újraalkothatja magát bármilyen életkorban, a mesterséges intelligencia vagy a deepfake technológia segítségével.”