Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,35 Ft
Euró
388,19 Ft
Font
456,46 Ft
Bitcoin
67,425 $

Három év börtön is járhat a vesztegetésen ért képviselőknek Németországban

A német Bundestag új szabályozást fogadott el, amely három évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatja a vesztegetésen ért képviselőket.

...svg content...Fotó: MTI/EPA/Getty Images pool/Sean Gallup
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

A német parlament egy új törvényjavaslatot hagyott jóvá, amely komoly büntetéseket szab meg a vesztegetési ügyekben érintett képviselők számára. A döntés a korábbi, Covid-járvány alatt kirobbant maszkbotrányokra reagál, amelyek során több parlamenti képviselő érintett volt különböző maszküzletek közvetítésében, milliós juttatások fejében.

A törvény értelmében mostantól bárki, aki képviselői pozícióját pénzügyi előnyök elérésére használja, akár három év börtönbüntetésre is számíthat. A szabályozás nem csak a Bundestag tagjaira, hanem a tartományi és az Európai Parlamenti képviselőkre, valamint nemzetközi szervezetek parlamenti közgyűlésének tagjaira is vonatkozik. Soron kívül Több mint 5,5 millió alkalommal töltöttek le pénzlopó appokat a Play Áruházból

A törvényt a kormánykoalíció pártjai – a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a szabad demokrata FDP – valamint az ellenzéki, radikális jobboldali AfD támogatásával fogadták el. A konzervatív CDU/CSU pártszövetség és a baloldali képviselőcsoport tartózkodott, mondván, hogy a törvény egyes elemei túlságosan homályosak.

A büntető törvénykönyv korábban csak akkor írt elő szankciókat, ha a képviselő a parlamenti mandátum gyakorlása során részesült pénzbeli juttatásban vagy egyéb előnyben. Az új szabályozás ezt kiterjeszti olyan esetekre is, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a képviselői munkához, ezzel is erősítve a jogszabályok hatályát és a politikai integritás védelmét.

Nincsenek megszűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin

Kovács Zoltán tisztázta, szó sincs arról, hogy meg lennének szűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin.

Helyreállt az 1-es villamos közlekedése

Újra teljes vonalon jár a 1-es villamos, miután az óbudai tűzoltók megoldották a kérdést a Vörösvári úton.