Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Szlávik: „Úgy érzem, ez a vírus nem nagyon törődik az időjárással”

Fotó: Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa sajtótájékoztatót tart a Szent László kórházban kivizsgált, a kínai Vuhanból hazatért magyarok és az előző napon este beszállított kínai állampolgár állapotáról a Szent László Kórházban 2020. február 4-én. Szlávik János közölte: mindenki egészséges, akit az új koronavírus gyanújával kórházi megfigyelés alatt tartanak Magyarországon. MTI/Kovács Attila
Belföld
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Szlávik János szerint a koronavírus nemigazán törődik az időjárással, mert a nagy melegben is képes terjedni.

Azok az oltatlanok, akik abban bíznak, hogy később a meleg idő miatt átvészelhetik a vírust, tévednek. Melegben is terjed a vírus, és ugyanúgy okozhat halált, mint télen, emiatt is fontosak az oltások.

Nem mindenki ért abban egyet, hogy a melegebb idő milyen hatással van a vírus terjedésére, hiszen más országok bizonyítják, hogy nagyon melegben is terjedhet a betegség, akár nagyobb tempóban is.

Szlávik János a Mokka kérdésére mondta el az ezzel kapcsolatos véleményét, mert ő sosem gondolta, hogy az időjárás igazán befolyásolja a vírust, és erre példaként a közel-keleti országokat hozta fel. Hogy hány hullám lesz még, nem tudni, de nem kizárt, hogy számottevő már csak azokban az országokban alakulhat ki, ahol alacsony az átoltottság.

„Én sosem gondoltam, hogy ez befolyásolja, hiszen elég volt az elején látni olyan országokban, ahol gyakorlatilag 40°C van, mint például a közel-keleti országokban, vidáman tudott szaporodni a járvány.”

Már a negyedik oltásra készülsz? Türelem!

„Van benne valami, hiszen, ha a tavalyi évre gondolunk, ugye ott a tavaszi időszakban tényleg lecsengett, akkor gondolhattuk volna, hogy ez csökken, de úgy érzem, ez a vírus nem nagyon törődik az időjárással.”

„Mindannyian bízunk benne, hogy ez a bizonyos ötödik hullám, vagy akár hullámnélküliség azt fogja magával hozni, hogy talán ez lesz az utolsó.”