Elképzelhetetlen szenvedéssé fajulhat a Földet fenyegető globális klímakatasztrófa

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. július 31. - 07:10

Az eddigi adatok alapján rendkívül szürke képet festettek a klímakutatók a jövőről – ha ez nem nyitja fel a politikusok szemét, akkor már semmi sem fogja.

A Live Science tudományos magazin hasábjain megjelent beszámoló szerint a több mint 14 ezer kutató által fémjelzett, 2019-ben publikált tanulmányban rámutattak arra, hogy végeláthatatlan következményekkel járó klímakatasztrófába torkollhat, ha nem cselekszünk időben, és nem teszünk az éghajlatváltozás ellen.

A tudósok nemrégiben frissítették ezt a kutatást, és hozzátették, hogy a koronavírus-járvány apropóján rengeteget tanultak abból, miként változhat meg az emberek élete a lezárások miatt, és ha nem sikerül elejét venni a folyamatosan súlyosbodó klímakrízisnek, akkor örökké meghatározó tényező lehet az életünkben a korlátozott mozgástér.

Kizárólag kulcsfontosságú, célzott lépésekkel érdemes megállítani a helyzet elfajulását, ehhez viszont feltétlenül szükséges egy nemzetközi összefogás, amelyre nem mutatkozik túlságosan nagy hajlam a világ vezető nagyhatalmai részéről.

Első körben a fosszilis üzemanyagok felhasználását kellene minimalizálni és minél hamarabb leállítani. Ha sikerülne karbonsemlegessé tenni az autókat és a járműveket, azzal jelentősen hozzájárulhatnánk a javuláshoz.

Másik fontos lépés az lenne, ha a deforesztációt fák újraültetésével kompenzálnánk, és bár ennek a pozitív hatásai csak évtizedek múltán érződnének meg, mégis többet tehetnénk a bolygóért, mintha egyszerűen hagynánk parlagon heverni a növényektől mentesített területeket.

Az emberi civilizáció csakis akkor élheti túl a klímaválságot, ha tesz ellene, máskülönben a saját maga által kiásott pöcegödrébe merülhet el, amit azonban nem személyes célokra készített, hanem a hulladéknak, mellyé sajnos önmaga vált.