„Megújulóenergia-sziget” építésébe fogott Dánia, hogy elérjék 2050-re a karbonsemlegességet

Jeffreys-öböl, 2016. július 8. Szélerõmûvek a dél-afrikai Port Elizabeth várostól 75 kilométerre, keletre fekvõ Jeffreys-öböl partján 2016. július 8-án hajnalban. (MTI/EPA/Nic Bothma)
not image

Nagy Noel

2021. február 6. - 13:58

Sikerült megszereznie a dán kormánynak a széleskörű politikai támogatást Dánia történetének egyik legnagyobb beruházására, az úgynevezett „megújuló energia-szigetre”, mellyel 2050-re elérhetik a klímafüggetlenségi céljaikat.

A projekt elképesztő pénzt fog felemészteni, mintegy 210 milliárd dán koronát, vagyis több mint 10 000 milliárd forintot – adta hírül a South China Morning Post. A projekt papíron egyszerű: létrehoznak egy 120 000 négyzetméteres mesterséges szigetet 80 kilométerre az ország nyugati partjaitól, melyet több európai országgal is összekötnek.

A dán energetikai minisztérium megerősítette, hogy a mesterséges szigetre fogják telepíteni azokat a kulcsfontosságú infrastruktúrákat, amelyek tovább tudják szélesíteni Dánia megújuló energiaellátásának palettáját. Ennek köszönhetően például be tudja tartani az állam egy régi ígéretét, hogy kiterjesztik az offshore szélerőműveiket – jelezte a minisztérium.

A projektet várhatóan 2033-ra fejezik be, és a tervek szerint 3 gigawattnyi áramot termelnének a szigeten, mely körülbelül 3 millió háztartás áramszükségleteit tudná fedezni. Mint a Dán Energiaügynökség is jelezte, a tervek szerint 10 gigawattra emelnék az össztermelést, és az a végcél, hogy a megújuló energiából származó árammal üzemeltessék a hajókat és a repülőket is.