Súlyos szavakkal reagált egy orosz ENSZ-küldött Finnország NATO-csatlakozására: “Célponttá válhatnak…”

Helsinki, 2022. május 12. Képviselők részt vesznek a finn parlamentnek az ország NATO-tagságáról szóló ülésén Helsinkiben 2022. május 12-én. A Krím félsziget Oroszországhoz csatolása, 2014 óta a hagyományosan semleges Finnország fokozatosan erősítette együttműködését a NATO-val, a 2022 februárjának végén Ukrajna ellen elindított háború pedig határozott irányváltást hozott ebben a kérdésben. MTI/EPA/COMPIC/Mauri Ratilainen
not image

Kolláth Benjámin

2022. május 12. - 21:31

Oroszország egyik ENSZ-küldöttje úgy fogalmazott, Finnország és Svédország csatlakozása a NATO-hoz “bizonyos válaszlépéseket” fog kiváltani az oroszok részéről, a katonai csapást sem zárta ki.

Előzmény:

 

Finnország ma jelentette be hivatalosan, hogy csatlakozni kívánnak a NATO-hoz és könnyen lehet, hogy hamarosan Svédország is követni fogja őket, ez pedig a lehető legrosszabb forgatókönyv Oroszország számára, aki állítása szerint épp azt akarta elérni az ukrajnai háborúval, hogy a szövetség a határain legyen.

Az orosz fél máris elkezdett fenyegető hangvételű nyilatkozatokat tenni, a brit UnHerdnek például megbízott ENSZ-nagykövetük, Dimitrij Polanszkij nyilatkozott, aki szerint Svédország és Finnország csatlakozása a szövetséghez „bizonyos egyenértékű válaszlépéseket fog kiváltani orosz oldalról.”

„Amennyiben ezeken a területeken NATO-létesítmények épülnek, ezek a területek csapások célpontjává… Lehetséges célpontjává válhatnak” – mondta Polanszkij.

Finnország és Svédország az elmúlt időszakban többnyire semleges politikát folytatott a világpolitikában, azonban Ukrajna megszállása óta mindkét állam keresi a lehetőséget a NATO-hoz való csatlakozáshoz – amivel kapcsolatban Oroszország többször megjegyezte, mivel ellenséges haderőknek nyitna hozzáférést határaikhoz, megtorlandó lépésnek veszik.

„A NATO egy nagyon barátságtalan tömb számunkra – az ellenségeink, és a NATO is bevallotta, hogy ellenségnek tekintik Oroszországot. Ez azt jelenti, hogy Finnország és Svédország hirtelen semleges országokból az ellenség részévé válik és vállalják ennek következményeit. Évtizedekig éltünk jószomszédi viszonyban, de ha a barátságtalan csoporthoz akarnak tartozni, az ő dolguk.”

A diplomata emellett az interjúban kitért arra, hogy Ukrajna EU-csatlakozása már nem lehet alapja az esetleges béketárgyalásoknak, illetve közölte, „teljesen biztos” abban, hogy Oroszország kész atomfegyvert bevetni, amennyiben létezését fenyegető veszéllyel néz szembe.