Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Így spóroltak az elmúlt fél évben a magyarok

Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Legtöbben főként az élelmiszerpazarlás csökkentésével próbálnak némi pénzt megtakarítani, de az akciós újságok böngészése és a bevásárlólista megírása mellett is sokan döntöttek.

Az Impetus Research 2023 január közepén, a 18 évnél idősebb lakosság körében végzett online felmérést, amely alapján kiderült, hogy az elmúlt fél évben a magyarok többsége (65%) elkezdett spórolni valamiféle új módszerrel.

A lakosság negyede viszont már 2-3 megtakarítási módszert alkalmaz, illetve minden 6. megkérdezett „pánikszerűen spórol” és legalább 4 megtakarítási módszert is talált arra az utóbbi időszakban, hogy visszafogja a kiadásait – írta a Portfolio.

Emellett az is nyilvánvalóvá vált, hogy legtöbben főként az élelmiszerpazarlás csökkentésével próbálnak némi pénzt megtakarítani, ugyanis a lakosság 23%-a kezdett el tudatosan odafigyelni arra, hogy ne kerüljön fogyasztásra alkalmas étel a kukába.

Előtérbe kerültek az otthon elkészíthető ételek és italok is

A válaszadók hatoda az akciós újságokhoz igazítja a bevásárlást, 16% pedig több boltot is útba ejt, hogy a szükséges termékeket minél olcsóbban vehesse meg, míg 13% rászoktatta magát arra, hogy bevásárlólistát írjon, és csak azon árucikkeket veszi meg, amiket felírt.

A vásárlók tizede gyakrabban vesz saját márkás termékeket, s hasonló arányban kezdték el a nagyobb kiszerelésű termékeket keresni, továbbá minden 10. magyar immár a főzés mellett dönt a menza és az étterem helyett.

Körülbelül ugyanennyi megkérdezett voksolta, hogy üdítő helyett csapvizet vagy szörpöt iszik, 6% pedig kulacsban innivalót visz magával, ha útnak indul, emellett minden 10. magyar lemondott a bolti édességekről, s inkább otthon készített süteményt eszik.