Dollár
387,15 Ft
Euró
394,76 Ft
Font
467,55 Ft
Bitcoin
23,907 $

Mióta itt jártál:

Putyin és Erdogan titkos tárgyalást folytat Szocsiban

Fotó: MTI/AP/Török elnökség
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 5. - 17:53

Az orosz és a törtök elnök egy titkos tárgyaláson vesz részt, melynek legfőbb témája feltételezhetően az orosz-ukrán háború.

A Guardian értesülései szerint Putyin és Erdogan egy titkos megbeszélést tart Szocsiban, a tárgyaláson pedig nagy valószínűséggel az orosz-ukrán háború a legfőbb téma, ám a lap információi szerint arról is szó esik majd, hogy a Kreml hogyan tudná kijátszani a nyugati szankciókat.

Soron kívül Dancing with the Stars 3: hihetetlen bejelentések, Kulcsár Edina, Rubint Réka, Csobot Adél is elindul

Putyin a Fekete-tenger partján fekvő üdülővárosban köszöntötte Erdogant, s első körben köszönetet mondott neki, amiért segített a Kremlnek, hogy tető alá hozzák az ukrán gabonaexportról szóló megállapodást, ezzel újraindítva a Putyin háborús gépezete által megzavart gabonaszállításokat.

A gabonafolyosóról szóló megállapodás lehetővé tette, hogy feloldják a globális élelmiszerválsággal fenyegető patthelyzetet, tekintettel arra, hogy mind Ukrajna, mind pedig Oroszország a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, pénteken három ukrán gabonával megrakott szállítóhajó is elindult az ukrán kikötőkből, összesen közel 60 ezer tonna gabonával a fedélzetükön.

Mielőtt megkezdődött volna a tárgyalás zárt ajtók mögött, Putyin azt mondta Erdogannak, hogy:

“Ez egy nagyon sürgető probléma nagyon sok ország számára, elsősorban a fejlődő országok számára. Ezek az országok komoly problémákkal küzdenek az élelmiszer- és a műtrágya-ellátás terén. Az Ön közvetlen részvételével hozott döntések rendkívül fontosak ezen országok számára”.

Ezt követően pedig zárt ajtók mögött folyt a tárgyalás, ám egyre több jelentés figyelmeztet arra, hogy a találkozó mögött valójában hátsó szándék húzódik meg: egy, a Washington Post által szemlézett ukrán kormányzati jelentés szerint ugyanis Putyin orosz részesedést akar szerezni a török olajfinomítókban, terminálokban és tározókban, hogy aztán eltitkolja az orosz olajexport eredetét a tervezett uniós olajembargó bevezetése előtt.

A lap arról is beszámolt, hogy Oroszország fiktív számlákat hozhat létre az orosz bankok számára, hogy a nyugati pénzügyi szankciókat is megkerülje. Noha az orosz kormány természetesen nem erősítette meg ezen értesüléseket, és egyelőre annak sincs jele, hogy Erdogan fontolóra venné Putyin javaslatait a nyugati szankciók megkerülésére, Törökországnak sem lenne érdeke összejátszani Putyinnal, tekintettel a tényre, hogy a NATO tagja.