Dollár
436,99 Ft
Euró
423,41 Ft
Font
475,15 Ft
Bitcoin
19,222 $

Mérföldkő: ma aláírják a gabonaexport újraindításáról szóló megállapodást Törökországban

Fotó: Az orosz védelmi minisztérium által riportereknek szervezett túrán készített képen búzát aratnak a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen fekvő Melitopol környékén 2022. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
not image

Hujber Dávid

2022. július 22. - 05:47

Fontos mérföldkőhöz érkeznek a felek, akik pénteken, azaz a mai napon aláírják a gabonaexport újraindításáról szóló megállapodást.

Tayyip Erdogan török elnök hivatala arról számolt be, hogy Ukrajna, Oroszország, Törökország és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár pénteken aláírja a gabonaexport újraindításához szükséges megállapodást.

Soron kívül Döntött a finn kormány, nem látják szívesen az oroszokat 

Ennek értelmében újraindulhat a fekete-tengeri gabonaexport, amivel stabilizálhatják a globális élelmiszerválságot. Egy ideje már tárgyaltak erről a felek, akiknek sikerült megállapodniuk a különböző kérdésekben, így nincs más hátra, mint a hivatalos aláírás.

Törökország mindkét hadviselő országgal jó kapcsolatokat ápol, ami sokat segített abban, hogy megszülessen a megállapodás. A NATO-tagsággal is bíró törökök közvetítőként voltak jelen a megbeszéléseken, és oroszlánrészt vállaltak abban, hogy mindez létrejöjjön.

A tárgyalásokra Törökországban került sor, melynek ideje alatt sok kérdésben egyetértettek a felek. A megállapodás teljes részletei egyelőre nem ismertek, de azt már tudni, hogy a Dolmabahce palotában lesz az aláírási ceremónia pénteken közép-európai idő szerint 13 óra 30 perckor.

A kijevi kormány egyelőre nem erősítette meg a megállapodást, csupán annyit közöltek, hogy pénteken folytatják a tárgyalásokat Törökországban az ukrán gabonaexport feloldásáról, amiben az ENSZ is nagy szerepet játszik.

Oleg Nyikolenko külügyminisztériumi a The Guardian hasábjain azt mondta, egy olyan dokumentumot írhatnak alá, ami kötelezi a feleket a fekete-tengeri exportútvonalak biztonságos működésének biztosítására.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.