Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Pentagon: Hatalmas segélyszállítmány futott be Ukrajnába, és egy új kezdeményezés is indult

Fotó: EPA/JIM LO SCALZO

Czinder Tímea

2022. április 5. - 16:44

A szállítmányok összeállítása során az Egyesült Államok előnyben részesíti azokat az eszközöket, amelyekre Ukrajnának leginkább szüksége van, például a Javelinokat és Stingereket.

Hatalmas, 800 millió dolláros biztonsági segélycsomag érkezett meg a hétvégén Ukrajnába az Egyesült Államokból, a Pentagon szóvivője, John Kirby pedig hétfői tájékoztatóján hozzátette, még egy csomag befut rendeltetési helyére a következő 24 órában.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

„A szállítmányok során azokat az eszközöket részesítjük előnyben, amelyekről tudjuk, hogy Ukrajnának a leginkább szüksége van rá: Javelinokat, Stingereket, UAV-okat, tehát ezek mind prioritást élveznek”

– közölte Kirby.

A DoD közleménye szerint a Védelmi Minisztérium pénteken újabb 300 millió dolláros csomagot jelentett be, amely az Ukrajnai Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés (USAI) által biztosított további segítségnyújtási lehetőségeket foglalja magába.

Kirby szerint a 300 millió dolláros csomag – amely vállalkozóktól, nem pedig az Egyesült Államok készleteiből származik – csupán „egy újabb eszköz az eszköztárban”, amellyel Ukrajna segíthető – számolt be a CNN.

„Az USAI alkalmazása csak egy újabb eszköz az eszköztárban, nem utal olyan hiányosságra, ami befolyásolná az Egyesült Államok felkészültségét ebben a szakaszban” – jelentette ki Kirby.