Az oroszok több mint 80 százaléka úgy véli, hogy az országnak szüksége van atomfegyverekre

Fotó: Unsplash/Science in HD
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 15. - 16:45

Az oroszok többsége úgy véli, hogy az országnak rendelkeznie kell nukleáris fegyverekkel, 31 százalékuk pedig úgy gondolja, hogy ez az ország védelmének eszköze, ha megtámadják – derül ki az orosz Közvélemény-kutató Központ felméréséből.

Arra a kérdésre, hogy Oroszországnak szüksége van-e atomfegyverekre, a megkérdezettek 83 százaléka választotta azt, hogy “inkább igen”, 11 százalék válaszolta azt, hogy “inkább nem”, míg 6 százalék bizonytalan volt. A nukleáris fegyverek mellett érvelők 88 százaléka 60 év feletti.

Azok többsége, akik ragaszkodnak ahhoz, hogy Oroszországnak szüksége van atomfegyverekre, úgy véli, hogy az ország védelme érdekében van rájuk szükség, míg 12 százalék elrettentő tényezőnek tartja őket. A Nyugat Oroszországgal szembeni negatív hozzáállását 11 százalék nevezte meg a nukleáris arzenál megtartásának okaként, 9, valamint 7 százalék pedig a békét, illetve a polgárok biztonságát szolgáló biztosítékként értékeli a fegyvereket.

A nukleáris arzenál birtoklása elleni okok közül 28 százalék a fegyverek használhatatlanságát választja, a megkérdezettek 22 százaléka szerint azok az emberiséget fenyegetik, 20 százalék az egyetemes béke mellett érvel, 7 százalék a nukleáris arzenál fenntartásának magas költségeire hivatkozik, 6 százalék minden probléma békés megoldására szólít fel, 6 százalék pedig úgy látja, hogy Oroszországnak nincs ellensége, akivel harcolnia kellene – számolt be a Sputnik News.

A közvélemény-kutatást szeptember 4-én végezték 1600, 18 év feletti állampolgár bevonásával Oroszországban.