Atomerőművet építene Oroszország a Marsra

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 14. - 08:57

Miközben öldöklő harc folyik a világon a vörös bolygó meghódításáért, az orosz űrügynökség a Naprendszer legnagyobb nukleáris erőművét tervezi létrehozni a Marson.

A Roszkoszmosz a Szputynik hírportál értesülései szerint egy olyan Mars-bázis megépítésének tervezetét lengette be, amely önfenntartó lesz, mégpedig a közelébe telepített hatalmas atomreaktorok révén.

A tervek között szerepel egy hatalmas bolygóközi vontatóűrhajó megalkotása Zeusz néven, amellyel a Mars felszínén található atomerőművet egyrészt elláthatják megfelelő energiával és utánpótlással, másrészt rendszeresen szállítmányokat vihetnek a felszínre.

A Roszkoszmosz vezetője, Dmitrij Rogozin korábban a Zeuszról elmondta, hogy akár a Jupiterre is elrepülhetnek vele, ahol földönkívüli élet nyomai után kutathatnak, egyúttal hozzátette, az első teszteket a 2030-as évek elején kívánják lebonyolítani.

Habár szűkös költségvetéssel kell számolniuk, a mérnökök már nekifogtak az ambiciózus terv realizálásának, és ha minden rendben alakul, akkor könnyen elképzelhető, hogy az elkövetkező tíz évben jelentős fejlesztéseket láthatunk majd.

Nemcsak az oroszok, hanem Kína és az Egyesült Államok a SpaceX révén is belefogott a Marsért folytatott űrversenybe, és csak idő kérdése, hogy végül ki nyerheti meg, és ki küldhet először húsvér embert a távoli vörös planéta felszínére.

Elon Musk korábban arról beszélt, fenntartható Mars-bázist kívánnak felépíteni, ahová havi rendszerességgel járhatnak majd a leendő asztronauták és kutatók, ám az, hogy ezt elérjék, lehetséges, emberi áldozatok kellenek.