Öt éven belül asztronautákat vihet a Holdra és a Marsra a SpaceX Starship űrhajója

YouTube/SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021.április.17 - 12:35

A SpaceX vezérigazgató-helyettese, Gwynne Shotwell egészen ambiciózus tervekről beszélt az MIT legutóbbi konferenciáján.

Shotwell elmondta, a Starship véleménye szerint egy fantasztikus szerkezet, ami nemcsak a Holdra, hanem a Marsra is embereket szállíthat el, ami már ebben az évtizedben megtörténhet – idézte a szakembert a SpaceNews hírportál.

Az Elon Musk által vezetett vállalat 2020 decembere óta intenzív ellenőrzésekbe kezdett a közel 50 méter magas Starship prototípusokkal a cég texasi bázisán. Mindezidáig az összes tesztelés kudarcba fulladt, mind a négy rakéta felrobbant, a legígéretesebb repülés során is alig 10 kilométeres magasságig emelkedett az egység.

A sorozatos sikertelenség ellenére Shotwell optimista maradt:

“Úgy gondolom, öt éven belül asztronauták ülhetnek be a Starship fedélzetére.”

Nem titok, hogy a Starshippel a SpaceX kitűzött célja, hogy elsőként juttasson el embereket Mars körüli pályára, akik később a vörös bolygó felszínére léphetnek, és megkezdhetik az égitest kolonizálását.

A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, még 2030 előtt megvalósulhat a projekt, számításaik szerint sokkal hamarabb ember léphet a Marsra, mint azt korábban feltételezték.

Természetesen könnyű számokkal dobálózni, miközben a Starship még nincs olyan állapotban, hogy egyáltalán biztonságos repülésről beszélhessünk, ám a SpaceX korábbi sikereit látva érthető a cég vezetőségének optimizmusa és pozitív hozzáállása, miközben az állami kézben lévő NASA lemaradt a fejlesztésekben.