Eszméletlenül néz ki a Starship landolásának és felrobbanásának lassított felvétele

Fotó: YouTube/Cosmic Perspective
not image

Kulcsár Péter

2021.március.8 - 01:49

A SpaceX Starship SN10 prototípusa múlt héten vált a lángok martalékává, miután sikeresen végrehajtotta első tesztrepülését.

A hatalmas acéltorony földet érése után néhány perccel hatalmas robbanás közepette semmisült meg. A szerdai incidens során bebizonyosodott, hogy a prototípus még a fejlesztés korai fázisában jár, bár Elon Musk ennek ellenére is megdicsérte a SpaceX mérnökeinek áldozatos munkáját.

A Cosmic Perspective YouTube-csatorna jóvoltából most lassított felvételeken tekinthetjük meg az SN10 tesztrepülésének minden egyes apró pillanatát, ami egészen lenyűgöző képet fest a Boca Chica-i landolásról.

A rakéta úgy robbant fel, mintha egy szódásüveget felrázás után nyitottunk volna ki – az Starship egy hatalmas tűzgolyóvá duzzadt, ami lángokkal lepte be a környéket.

Néhány másodperccel később apró törmelékek bukkantak fel a videón, amelyek a detonáció következtében hullottak le a rakétáról, és szabadon repültek szét, beterítve fémdarabkákkal a területet.

A felvétel olyannyira részletes, hogy még az egyes acélmaradványokat is ki lehet rajta szúrni, amint szétszóródnak a szélrózsa minden irányába.

Nem kell sokat várnunk arra, hogy a következő Starship űrhajó is az égbe emelkedjen, az SN11 névre keresztelt prototípus ugyanis a legújabb információk alapján már a közeljövőben áteshet a teszteléseken.