Dollár
382,59 Ft
Euró
394,72 Ft
Font
466,80 Ft
Bitcoin
24,176 $

Orosz védelmi miniszter: az ukrán fogságból visszatért katonák sokat szenvedtek

Fotó: Orosz hadifoglyok az ukrán hadsereg által szervezett sajtótájékoztatón Kijevben 2022. március 19-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Atef Szafadi
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 5. - 22:35

A tisztviselő állításai szerint a rabokat megverték, kivégezték és propagandavideók készítésére kötelezték, emellett orvosi ellátásban sem részesültek.

Alekszandr Fomin védelmi miniszter-helyettes legutóbbi nyilatkozata során azt mondta, az ukrán fogságból visszatért orosz katonák nagy részét fizikailag bántalmazták, valamint megtagadták tőlük a szükséges orvosi ellátást.

Soron kívül Ismét hullámvasút-baleset történt Németországban, 31 ember megsérült

Elmondása szerint számos ehhez köthető esetet jegyeztek fel, amelyek többek között az orosz hadifoglyok szándékos testi bántalmazásáról, valamint törvénytelen kivégzéséről szólnak – közölte a TASS.

„Az ukrán neonácik pszichológiai nyomást gyakoroltak a fogva tartott katonák hozzátartozóira, ezzel széles körű zsarolást végrehajtva” – tette hozzá.

Az orosz tisztviselő szerint mindezt egy felmérés is alátámasztja, amelynek eredményei kimondják, hogy a katonák 81 százalékát megverték és fizikailag bántalmazták, míg 55 százalékukat erőszakkal vették rá propagandavideók készítésére.

Mindemellett 46 százalékuktól megtagadták a szükséges orvosi ellátást, 19 százalékuk nem kapott elegendő élelmiszert, vagy csak rossz minőségűt, valamint 79 százalékuk nem léphetett kapcsolatba a hozzátartozóival.

„Különösen az Ukrán Biztonsági Szolgálat egyik kijevi fogolytáboráról érkeztek megrendítő hírek. A rabok naponta egyszer kaphattak ételt (egy darab kenyeret, 50 gramm zabkását és egy pohár vizet), miközben folyamatosan maszkokat kellett viselniük, amely megfosztotta őket a látásuktól” – hangsúlyozta.