Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

Orosz védelmi miniszter: az ukrán fogságból visszatért katonák sokat szenvedtek

Fotó: Orosz hadifoglyok az ukrán hadsereg által szervezett sajtótájékoztatón Kijevben 2022. március 19-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/EPA/Atef Szafadi
not image

Koós Alexandra

2022. augusztus 5. - 22:35

A tisztviselő állításai szerint a rabokat megverték, kivégezték és propagandavideók készítésére kötelezték, emellett orvosi ellátásban sem részesültek.

Alekszandr Fomin védelmi miniszter-helyettes legutóbbi nyilatkozata során azt mondta, az ukrán fogságból visszatért orosz katonák nagy részét fizikailag bántalmazták, valamint megtagadták tőlük a szükséges orvosi ellátást.

Soron kívül Mulasztás lenne, ha az Egyesült Államok nem reagálna Kína tajvani fenyegetésére

Elmondása szerint számos ehhez köthető esetet jegyeztek fel, amelyek többek között az orosz hadifoglyok szándékos testi bántalmazásáról, valamint törvénytelen kivégzéséről szólnak – közölte a TASS.

„Az ukrán neonácik pszichológiai nyomást gyakoroltak a fogva tartott katonák hozzátartozóira, ezzel széles körű zsarolást végrehajtva” – tette hozzá.

Az orosz tisztviselő szerint mindezt egy felmérés is alátámasztja, amelynek eredményei kimondják, hogy a katonák 81 százalékát megverték és fizikailag bántalmazták, míg 55 százalékukat erőszakkal vették rá propagandavideók készítésére.

Mindemellett 46 százalékuktól megtagadták a szükséges orvosi ellátást, 19 százalékuk nem kapott elegendő élelmiszert, vagy csak rossz minőségűt, valamint 79 százalékuk nem léphetett kapcsolatba a hozzátartozóival.

„Különösen az Ukrán Biztonsági Szolgálat egyik kijevi fogolytáboráról érkeztek megrendítő hírek. A rabok naponta egyszer kaphattak ételt (egy darab kenyeret, 50 gramm zabkását és egy pohár vizet), miközben folyamatosan maszkokat kellett viselniük, amely megfosztotta őket a látásuktól” – hangsúlyozta.