Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

Ukrajna: orosz lövedék találta el a zaporizzsjai atomerőmű távvezetékét

Fotó: MTI/AP A kép illusztráció.
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 5. - 18:55

Ukrajna pénteken közölte, hogy orosz lövedék találta el a zaporizzsjai atomerőmű távvezetékét.

Az Energoatom, az ukrán állami atomenergetikai vállalat pénteken közölte, hogy az oroszok pénteken szétlőtték az erőmű egyik nagyfeszültségű távvezetékét, ám az erőmű szerencsére továbbra is működik, és nem észleltek radioaktív kibocsátást sem.

Soron kívül Orosz védelmi miniszter: az szíriai terroristák hamis videókat forgatnak civilekre mért orosz csapásokról

Az erőmű a jelenleg orosz megszállás alatt álló területen van, Ukrajna nyilatkozata pedig nem sokkal azt követően érkezett, hogy a szintén megszállt ukrajnai Enerhodar városának oroszok által kinevezett bábközigazgatása közölte, hogy az erőműben lévő elektromos vezetékeket “megrongálta egy ukrán csapás”.

Az Energoatom hivatalos közleményében megosztotta, az oroszok három csapást mértek az atomerőmű területére, az egyik pedig az energiablokk közelében csapódott be, ahol egyébként az atomreaktor is található.

Noha korábban röviden arról számoltak be, hogy nem találtak problémát, a friss közleményben tudatták, hogy fennáll a hidrogénszivárgás és a radioaktív anyagok levegőbe kerülésének veszélye, hangsúlyozva, hogy a tűzveszély rendkívül magas, ám egyelőre nem tudnak áldozatokról.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Anthony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn kijelentette, hogy Moszkva szándékosan katonai bázisként használja az ukrajnai atomerőművet, mivel pontosan tudják, hogy bármikor és akárhányszor lőhetnek onnan az ukránokra, az ukrán erők nem tudnak és nem is akarnak visszalőni, tekintettel a tényre, hogy egy atomerőműről beszélünk, így ha eltalálnak csak egy radioaktív hulladékkal teli raktárat, beláthatatlan következményekkel járna – az pedig végképp, ha a találat a reaktort érné.