Clouds
21 Budapest
Dollár
353,21 Ft
Euró
388,67 Ft
Font
436,95 Ft
Bitcoin
23,750 $

Nyolc újszülött halála miatt indítottak nyomozást egy kubai kórházban

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Dél-Amerika

Szabó Kata

Szerkesztő

Egyelőre vizsgálják, hogy mi vezethetett nyolc újszülött halálához egy kubai szülészeti klinikán.

Az amerikai embargó szigorodása, az országon belüli feszültség és a koronavírus-járvány miatt Kuba gazdasága és lakossága 30 éve nem látott válsággal néz szembe, ami az állami tulajdonban lévő kórházak statisztikai adataiban is érzékelhető változást eredményezett.

Soron kívül Karácsony szerint gyorsabb és kiszámíthatóbb lett a buszközlekedés a Lánchídon

A kubai egészségügyi hatóságok csak idén januárban már 8 esetben indítottak vizsgálatot újszülött halála miatt az egyik havannai szülészeti klinikán, számolt be minderről a helyi közegészségügyi minisztérium.

“A Havanna tartományban található Diez de Octubre nőgyógyászati és szülészeti klinikán e hónap folyamán nyolc alacsony súlyú, koraszülött csecsemő halt meg”, közölte a minisztérium, majd hozzátették, hogy vizsgálják az okokat, és az eredmények fényében a megfelelő intézkedésekről is gondoskodnak.

A minisztérium később pontosabb információkkal is szolgált, ugyanis kiderült, hogy a nyolc újszülött közül négy január 11-én, szerdán halt meg, esetükben a szepszis jelei mutatkoztak, míg a négy másik csecsemő elégtelen egészségi állapotukkal összefüggő okok miatt vesztette életét.

Bár a vizsgálat eredményeire még várni kell, közölték, hogy már most is bevezettek néhány intézkedést a helyzet kezelése érdekében, egyben igyekeztek mindenkit megnyugtatni, hogy a Havanna központjában lévő klinika rendelkezik az újszülöttek ellátásához szükséges erőforrásokkal, írja az AFP.