Dollár
431,30 Ft
Euró
422,60 Ft
Font
481,14 Ft
Bitcoin
19,711 $

Nizza polgármestere feljelentést tett, miután a 2016-os nizzai merényletet dicsőítő üzenetek jelentek meg a közösségi oldalakon

Francia rendõrök a nizzai merénylõ, a rendõrök által lelõtt, tunéziai Mohamed Lahouaiej Bouhlel észak-nizzai otthona közelében 2016. július 15-én, egy nappal az után, hogy a 31 éves férfi bérelt teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késõ esti tûzijátékot nézõ tömegbe és közben lövéseket adott le a dél-franciaországi város tengerparti sétányán. Legkevesebb 84-en vesztették életüket, többtucatnyian megsebesültek, közülük 18-an életveszélyes állapotban vannak. (MTI/EPA/Olivier Anrigo)
not image

Takács Petra

2022. augusztus 29. - 21:38

A 86 ember életét követelő tragikus merénylet kapcsán nemrég több dicsőítő üzenet is megjelent a közösségi oldalakon, ezért Nizza polgármestere feljelentést tett a rendőrségen.

Christian Estrosi, a dél-franciaországi Nizza polgármestere hétfőn jelezte, hogy feljelentést tesz az ügyészségen, miután egy héttel a 86 áldozatot és több mint négyszáz sebesültet követelő 2016-os nizzai gázolásos merénylet vádlottjai perének kezdte előtt “undorító üzenetek” jelentek meg a merényletről a közösségi oldalakon.

Soron kívül Gyanús fehér por miatt kiürítették az Európai Bizottság elnöki lakosztályát

A nizzai ügyészség terrorizmus dicsőítésének gyanújával indított eljárást.
A városvezető a döntése indoklására a saját Twitter-oldalán meg is osztott egy felvételt ezekről az üzenetekről. Egy fotón jól látható a támadáshoz használt kamion a tengerparti sétányon, rajta pedig “Nissa merda, 80 fachos disparus” (Szaros Nizza, 80 meghalt fasiszta) olvasható.

Anthony Borré, Nizza alpolgármestere a BFM hírtelevízióban elmondta: az üzenetek az Olympique Marseille (OM) francia labdarúgócsapat szurkolóitól származnak, s a vasárnapi Nizza – Marseille mérkőzés apropóján tették őket közzé.

“Undorító! Meg kell szüntetni a névtelenséget a közösségi oldalakon. Örök tisztelet az áldozatoknak és hozzátartozóiknak”

– mondta az alpolgármester.

A hat évvel ezelőtti nizzai terrortámadás pere szeptember 5-én kezdődik a párizsi különleges esküdtszéken, és várhatóan több mint három hónapon át fog tartani.

A nizzai merényletet 2016. július 14-én este hajtották végre, miközben a tengerparti sétányon körülbelül 30 ezren nézték a nemzeti ünnepet lezáró tűzijátékot. A tunéziai származású, 31 éves Mohamed Lahouaiej-Bouhlel teherautóval belehajtott a tömegbe, és megpróbált minél több embert halálra gázolni.

A merényletet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára, de a nyomozás megállapította, hogy az elkövető nem állt kapcsolatban a terrorcsoporttal. Az elkövetővel a helyszínen végeztek a rendőrök.

A perben hét férfinak és egy nőnek kell az esküdtszék előtt felelnie, akik a gyanú szerint segítették az elkövetőt a merénylet előkészítésében, illetve tudtak arról, hogy terrortámadás készül. A 86 áldozat, akik között 12 gyerek is volt, 19 országból származott. A felperesek között 865 ember és szervezet szerepel.

(MTI)

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.