Végleg felmondta a szolgálatot a NASA marsjárója

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. június 24. - 13:20

Habár rengeteg küldetést teljesített az elmúlt néhány évben az InSight lander, a mérnökök már képtelenek életet lehelni a szerkezetbe.

A Marson tanyázó landert olyan sűrűn lepte be a bolygón található por, hogy már lehetetlen feladatnak bizonyult újraindítani a napelemeket, így minden bizonnyal örökre leállt és ezáltal búcsút inthetünk neki – adta hírül a SpaceNews magazin.

A missziót nemrégiben egészen 2022-ig hosszabbították meg azzal a céllal, hogy fontos, szeizmikus aktivitással kapcsolatos adatokat gyűjtsenek be a vörös bolygóról, a vastag porréteg miatt viszont nem tudták folytatni az előre betervezett programot.

A NASA Jet Propulsion Laboratóriumának fejlesztői, csillagászai és mérnökei már korábban prognosztizálták a romlást, ugyanis kiderítették, hogy tavaly csupán 700 megawattórát volt képes generálni a szerkezet, míg 2018-as landolását követően ez az érték még 5 000 megawattórának bizonyult.

Még azzal is megpróbálkoztak, hogy a robotkar segítségével arrébb toltak néhány centiméter vastagságú marsi homokot, hogy némi lélegzetvételhez jussanak a panelek, a megoldás azonban csak rövid távú sikereket hozott, hiszen a napelemeket újfent belepte a por.

Ami rontott a helyzeten, hogy a Mars az úgynevezett afélion pozícióba került, vagyis a Naptól legtávolabb lévő pontjához tartott, ezáltal a beérkező napsugarak sem látták el kellő mennyiségű energiával a landert.

Az InSight mindenesetre teljesítette a tőle elvárt feladatokat, minden projektet meg tudtak valósítani, ezért jó szívvel vonultathatják nyugdíjba, előtte azonban még egyszer, utoljára megnézik, lehet-e életet lehelni a szeizmométerbe, ha pedig nem, akkor örökre le fogják kapcsolni.