Óriási lyuk keletkezett a Marson a kínai egység landolása után

CNSA
not image

Kulcsár Péter

2021. június 13. - 19:00

A Kínai Nemzeti Űrügynökség vadonatúj fényképeket tett közzé a vörös bolygóról, melyen látszanak a lander nyomai is, melyeket az Utopia Planitia nevű leszállóhely közelében hagyott.

Egy Twitteren népszerű világűrszakértő lett figyelmes a képeket vizsgálva egy érdekességre – ha jobban megnézzük a felvételeket, akkor észrevehetünk rajtuk egy hatalmas lyukat, ami a marsi talajban tátong, és amit feltehetően a bolygón landoló egység hagyott maga után.

A University of Central Florida bolygókutató professzora, Phil Metzger megerősítette, hogy valóban a lander idézhette elő a hatalmas lyuk kialakulását, ami nem véletlen, hiszen ez a jelenség egy erőteljes földet érés során gyakori jelenségnek számít – írta a Futurism magazin.

Nagyobb problémát egyébként nem okozhatnak ezek a bemélyedések, ugyanis néhány héten belül természetes folyamatok során beomolhat a struktúra, így a szerkezet biztonságban érezheti magát.

Valószínűleg azért történhetett meg az incidens, mert a lander több mint 40 tonnát nyom, ami különösen nehéznek számít még univerzumbéli mércével mérve is, bár a SpaceX Starship rakétája a maga 85 tonnájával ennek több mint kétszerese lesz.

Egyetlen gond az lehet, ha leszállás után a talaj megmozdul, és rossz irányba dől, ennek következtében ugyanis fennállhat a lander meghibásodásának veszélye, tönkremehet a hardver, és kudarcba fulladhat a teljes küldetés.

Hogy vajon sikerül-e a jövőbeni missziók során létrehozni egy biztonságos leszállási protokollt, egyelőre nem tudjuk, ám minden bizonnyal az évtized végéig választ kaphatunk erre az égető kérdésre.