Nemzetbiztonsági veszélyeket rejt magában a kínai űrállomás

CNSA
not image

Kulcsár Péter

2021. május 18. - 12:54

Az Egyesült Államok nemzeti hírszerzési igazgatója legutóbbi jelentésében arról írt, hogy a világűrben felépítendő kínai űrállomás komoly veszélyekkel fenyegetheti az USA-t.

A hírszerzés közleménye alapján az űrállomás révén a konkurens Kína hadiipari, gazdasági és presztízzsel kapcsolatos előnyökre tehet szert, ami Washingtont károsíthatja, ezért nyomon kell követni a folyamatok minden egyes lépését – írta a Futurism magazin.

USA szerint Peking fő célja, hogy a kiépített műholdhálózatuk és az újonnan összeszerelendő űrállomásuk révén kiaknázzák a technológiában rejlő lehetőségeket, ezáltal megfigyeljék az Egyesült Államokban zajló titkos fejlesztéseket, így információs előnybe kerülhetnek.

A jelentés még arra is kitért, hogy minden bizonnyal Kína az űrversenyben át szeretné venni a vezetést, és még azt sem tartják kizártnak, hogy olyan fegyvereket hoznak létre, melyekkel kilőhetik a számukra ellenségesnek minősített amerikai műholdakat.

Minden bizonnyal speciális űrrakétákat és szerkezeteket is fejleszthetnek, amikkel különböző lézernyalábok segítségével elpusztíthatják a konkurens űrügynökségek szatellitjein kívül az ember nélküli modulokat is.

Mivel Kína már a Földön is rakétaelhárító lézereket és különböző pajzsokat épít, ezért az amerikai hírszerzés elképzelhetőnek tartja, hogy az univerzumban is hasonló megoldásokat eszközölhetnek.

Természetesen az Egyesült Államokat sem kell félteni, februárban például már ki is dolgoztak egy védelmi rendszert, melynek köszönhetően elháríthatják az ellenséges űrszerkezeteket, illetve válaszcsapást mérhetnek azokra az univerzumbéli egységekre, amiket veszélyes behatolóként azonosítanak majd.