Videón csodálhatjuk meg a kínai űrállomás moduljának Föld körüli pályára állását

CNSA
not image

Kulcsár Péter

2021.május.1 - 23:14

Csütörtök hajnalban a Kínai Nemzeti Űrügynökség sikeresen kilőtte az univerzumba a Tienkung–3 űrállomás első modulját, amelyhez hamarosan további elemeket csatlakoztathatnak.

A Tianho névre keresztelt modul jelenleg már Föld körüli pályán kering, és csak arra vár, hogy hozzákapcsolják a további tíz egységet, amelyekkel összeszerelhetik Kína valaha volt legnagyobb űrállomását.

Az űrhivatal az esemény apropóján nyilvánosságra hozta a felszállásról készített felvételeket, amelyeken végignézhetjük a misszió fontos pillanatait – írta a Futurism tudományos magazin.

A videón azt láthatjuk, amint a kínai tudósok élőben követik végig a küldetést, miközben a modul finoman eltávolodik a Hosszú Menetelés–5B rakétától, amivel feljuttatták az egységet a világűrbe.

Ha minden az előzetes tervek szerint zajlik, akkor a Tienkung–3 utolsó darabjai jövő év végén kerülhetnek a helyükre, így 2022-től kezdődően már készen állhatnak arra, hogy fogadják az első asztronautákat a fedélzeten.

Az űrhajósok főként tudományos kísérleteket fognak végrehajtani az űrállomás belsejében kialakított laboratóriumokban, és az sem elképzelhetetlen, hogy a kiöregedő ISS egyik legjelentősebb vetélytársának tekinthetjük majd a szerkezetet.