Komoly pénzeket ölhet az amerikai légierő a SpaceX Starship projektjébe

SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021. június 5. - 21:06

Az amerikai hadsereg intenzíven érdeklődik az Elon Musk által vezetett vállalat Starship programja iránt, az űrhajó fejlesztésébe 50 millió dollárral szeretnének beszállni.

Habár az Air Force nem nevezte meg konkrétan a Starshipet a legutóbbi pénzügyi jelentésben, már jó ideje sejteni lehet, hogy az amerikai légierő hasznot kíván húzni a szerkezetből, hiszen nemcsak a Földön, hanem a világűrben is be akarják biztosítani az ország védelmét.

Az Ars Technica riportjából kiderült, hogy egy villámgyors teherszállító űrhajót szeretnének maguknak kifejleszteni, ami bár embereket nem juttathat el az univerzumba, mégis megkönnyíthetné a hadsereg dolgát, hiszen több tonnányi rakományt szállíthatnánk el több ezer kilométerre a jelenlegi közlekedési módszerekhez képest szinte pillanatok alatt.

Az Air Force nem közvetlenül támogatja majd a projektet, ugyanis főként a rendszer teljes innovációjába invesztáltak, azonban így sem zárható ki annak a lehetősége, hogy a jövőben akár hadiipari szempontból kulcsfontosságú rakétákat is bevethetnének Föld körüli pályán.

A dokumentumban azt írták, hogy a több mint 100 tonna kapacitású teherszállító űrhajók segítségével a Föld bármely pontjára mindössze egy órán belül elvihetnek akármilyen rakományt, ezzel pedig jelentős előrelépést érhetnének el, megelőzve a konkurens nagyhatalmakat.

A légierő teljes mellszélességgel támogatja a SpaceX-et, szánt szándékuk, hogy a magánkézben lévő űrcéget domináns szereplővé léptessék elő, ezzel meghatározva a teljes univerzumbéli versenyt, amibe beszállt Oroszország és Kína is.

Az 50 millió dollár komoly pénznek számít, amit a SpaceX saját vívmányainak megtervezésére is fordíthat, miközben teljesítheti az Air Force kérését, és párhuzamosan kifejleszthetik az általuk kért egységeket is.