Jelentés: Musk nem tudja tovább finanszírozni a Starlinket Ukrajnában

Fotó: MTI/Komka Péter
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Egy friss jelentés szerint Elon Musk vállalata, a SpaceX állítja, hogy a továbbiakban nem tudja finanszírozni a Starlink műholdas internetet Ukrajnában.

A CNN által az éj leple alatt közzétett exkluzív jelentés szerint Elon Musk vállalata, a SpaceX állítja, hogy a továbbiakban már nem tudja finanszírozni az Ukrajnában is működő Starlink műholdas internetszolgáltatást.

Soron kívül Reagált a PSG elnöke Messi vádjaira

A jelentés szerint a SpaceX az amerikai kormányhoz fordult segítségért, hogy vállalja át a Starlink költségeit. A CNN birtokába került dokumentumból kiderült, hogy a múlt hónapban a SpaceX egy levelet küldött a Pentagonnak, melyben közölte, hogy a továbbiakban nem tudja finanszírozni a szolgáltatást.

A levélben továbbá azt is kérték, hogy a Pentagon vállalja át a Starlink ukrajnai kormányzati, valamint katonai finanszírozását, mely a SpaceX állítása szerint az év hátralévő részében több mint 120 millió dollárba kerülne, a következő 12 hónapot tekintve pedig mintegy 400 millió dollárt is felemészthet.

„Nem vagyunk abban a helyzetben, hogy további terminálokat adományozzunk Ukrajnának, vagy hogy a meglévő terminálokat határozatlan ideig finanszírozzuk”

– állt a Pentagonnak küldött levélben.

Mint ismert, a világ leggazdagabb embere azt követően élesítette a Starlinket Ukrajnában, hogy Oroszország februárban lerohanta Ukrajnát. Az elmúlt időszak azonban nem volt túl előnyös Musk számára, mivel olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint Musk közvetlenül beszélt Putyinnal, mielőtt közzétette volna a nagy port kavaró „ukrajnai béketervéről” szóló szavazást a Twitteren, melyben többek között javasolta, hogy Ukrajna adja át Oroszországnak a Krímet.