Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Mi az a SWIFT, és miért fájna Oroszországnak egy ilyen szankció?

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. február 24. - 22:11

Nem lenne példa nélküli lépés, ha kiszorítanák Oroszországot a SWIFT rendszeréből, de sokan nem biztos, hogy tudják, pontosan miről is van szó.

Pár héttel ezelőtt, amikor még nem gondoltuk volna, hogy Putyin meglépi, és tényleg inváziót indít Ukrajna ellen, Joe Biden amerikai elnök több alkalommal is közölte, hogy ha Putyin a megszállás mellett dönt, úgy garantálja, hogy “olyan súlyos gazdasági következményekkel fogja sújtani” Oroszországot, melyeket “még soha nem látott”.

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Most pedig, hogy Putyin csütörtökön hajnalban támadást indított Ukrajna ellen, Biden és az Egyesült Államok szövetségesei valóban fontolóra vehetik a belengetett, és történelminek nevezett szankciót, mely egy hatalmas érvágás lenne az orosz gazdaság számára: a SWIFT bankrendszerből történő kizárás.

Mi az a SWIFT?

A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, rövidítve a SWIFT egy 1973-ban alakult, pénzügyi intézményekből álló szövetkezet, melynek székhelye Belgiumban található, s melynek felügyeletét a Belga Nemzeti Bank látja el, együttműködve más nagyobb központi bankokkal, köztük az amerikai Federal Reserve System, a Bank of England és az Európai Központi Bankkal.

A SWIFT-et azonban nem úgy kell elképzelni, mint egy hagyományos bankot, mivel nem utal át pénzeszközöket, sokkal inkább egyfajta ultrabiztonságos üzenetküldő rendszerként lehetne leírni, mely több mint 200 országban, valamint közigazgatási területen több mint 11 ezer pénzintézetet köt össze, és azonnal értesíti a bankokat, amint sor kerül egy tranzakcióra.

Miért lenne ez hatással Oroszországra?

Oroszország kivonása a SWIFT pénzügyi rendszeréből az egyik legkeményebb pénzügyi lépés lenne az Egyesült Államok és európai szövetségesei részéről, mely nem csupán rövid, de hosszú távon is beláthatatlan következményekkel járna Oroszország gazdasága számára.

Ezzel a lépéssel ugyanis egy az egyben elvágnák Oroszországot a nemzetközi pénzügyi tranzakciók túlnyomó többségétől, beleértve az olaj- és gázkitermelésből származó nyereséget is, ami valóban felmérhetetlen károkkal járna az oroszok számára, mivel az ország bevételeinek több mint 40 százalékát csak a az olaj- és gázkitermelésből származó nyereség teszi ki.

Az ukrán elnök csütörtökön közzétett egy tweetet, melyben arra szólította fel Ukrajna támogatóit, hogy közösen lépjenek fel Oroszországgal szemben, és tiltsák ki a SWIFT pénzügyi rendszeréből:

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja