Két év alatt megduplázódott a szándékos bűncselekmények száma a hazai utakon

TÉMÁK:
#Bűncselekmény
Fotó: Unsplash/Randy Tarampi
Bűnügy
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Megdöbbentő adatokat közölt a rendőrség.

Az ORFK a napi.hu megkeresésére osztotta meg, hogy jelentősen megugrott a közúti veszélyeztetések száma Magyarországon: 2020-ban 167; 2021-ben 212; míg 2022-ben már 293 ilyen jellegű bűncselekményt regisztráltak. A közúti veszélyeztetés szándékos bűncselekménynek minősül.

Soron kívül Cristiano Ronaldo nemierőszak-ügye: továbbra sem ért véget a jogi csata

Maga a szándékosság pedig azt jelenti, hogy a bűncselekmény elkövetője előre látja cselekményének következményeit, s vagy kifejezetten kívánja azokat, vagy egyszerűen belenyugszik abba, hogy ténylegesen bekövetkezik az eredmény.

Ez a bűncselekmény alapvetően bármilyen olyan magatartással elkövethető, aminek hatására a forgalomban résztvevők testi épsége, vagy akár élete közvetlen veszélynek van kitéve: az ilyen eseteket általában a sofőrök felelőtlen magatartása, vagy az extrém sebességtúllépés okozza.

A bírói gyakorlat alapján tipikus elkövetési magatartás a másik közlekedő leszorítása vagy egyéb módon történő megállásra kényszerítése, például a büntetőfékezés, de közúti veszélyeztetésnek minősül az elkövető menekülése is.

Erre tökéletes példa a nemrég az M2-esen történt autós üldözés, melyben az egyenruhások egy jogosítvánnyal nem rendelkező sofőrt akartak megállítani, aki nemhogy nem állt meg, de jelentős sebességgel haladt tovább, a többi közlekedőt veszélyeztetve.