Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
368,99 Ft
Euró
396,51 Ft
Font
470,96 Ft
Bitcoin
67,059 $

Megszokott dolgok tűnhetnek el hamarosan az áruházakból

Az Európai Unió újabb intézkedésekkel igyekszik csökkenteni a hulladéktermelést és növelni az újrahasznosítási arányokat.

...svg content...Fotó: Unsplash/Carl Raw
Európa

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Európai Parlament áprilisban nagyarányú többséggel fogadta el a csomagolási hulladék mennyiségének fokozatos csökkentését célzó új irányelveket. A szabályozás 2030-ra 5%-os, 2035-re 10%-os, 2040-re pedig 15%-os csökkentést ír elő a csomagolóanyagok tekintetében, különös hangsúlyt fektetve a műanyag hulladék visszaszorítására.

A rendelkezések 2030 januárjától bizonyos termékek esetében betiltják az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagok alkalmazását, így tilos lesz a friss gyümölcsök, zöldségek, éttermek által felszolgált ételek és italok, valamint egyes ízesítők műanyag csomagolása, emellett a boltokban is tilos lesz a könnyű műanyagzacskók árusítása. Soron kívül Rogán Antal soha nem akarna miniszterelnök lenni

Az új szabályok előírják, hogy 2030-tól az Unióban forgalmazott csomagolások nagy része újrahasznosítható legyen, kategorizálva azokat az újrafeldolgozhatóság mértéke alapján. A három liternél kisebb űrtartalmú, egyszer használatos műanyag és fém italcsomagolások minimum 90%-át újrahasznosítás céljából össze kell gyűjteni, számolt be róla a Pénzcentrum.

Fontos adalék, hogy a kötelezettség a borra, a röviditalra, a tejre és tejtermékekre sem vonatkozik, illetve az új szabályok az elvitelre vonatkozó élelmiszerekre sem határoz meg konkrét újrahasznosítási célokat, amit az Európai Környezetvédelmi iroda szakértője az eldobhatóság melletti lobbitevékenység eredményének tulajdonított.

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.