Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,31 Ft
Euró
396,87 Ft
Font
471,17 Ft
Bitcoin
66,866 $

Május 30-án, élőben közvetíti a köztévé az EP-választási vitát – itt vannak a részletek

Az M1 csatorna május 30-án, csütörtök este élőben sugározza az EP-listavezetők Várkert Bazárban megrendezett vitáját.

...svg content...Fotó: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője, a DK, az MSZP és Párbeszéd európai parlamenti listavezetője beszédet mond a DK, az MSZP és Párbeszéd közös kampányrendezvényén a szombathelyi Agora Savaria Filmszínházban 2024. május 18-án. MTI//Katona Tibor
Belpolitika

Takács Petra

Szerkesztő

Az MTVA által a résztvevőknek küldött levélből kiderült, hogy május 30-án, csütörtökön 20 órától az M1 közszolgálati csatorna élőben közvetíti az európai parlamenti listavezetők vitáját. A levél részleteit Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke és európai parlamenti képviselője osztotta meg Facebook-oldalán.

A levélből kiderül, hogy a vita helyszíne a Várkert Bazár lesz, ahol nézők nélkül rendezik meg az eseményt. A vita moderátorai Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs lesznek, a tervezett időtartam pedig körülbelül 100 perc. Az élő adás helyszínén 11 pulpitus kerül elhelyezésre félkör alakban, amely megfelel a résztvevők számának, ha pedig valamely párt nem vesz részt a vitán, az ő helyükön csak a párt vagy szervezet logója lesz látható. Soron kívül Rogán Antal soha nem akarna miniszterelnök lenni

Az általános szabályok szerint „egy listavezető hozzászólására a vita alatt összesen 8 perc áll rendelkezésre, 5 hozzászólás formájában. A listát állító szervezetek delegáltjai első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2 2-2 percben fejtik ki a véleményüket, és utolsó körben pedig 1 percben reagálnak az előttük elhangzottakra.  A felszólalók eldönthetik, hogy az egyes témákhoz hozzászólnak-e és kimerítik-e a rendelkezésükre álló időkeretet.

Az egyes hozzászólások esetén  a fennmaradó idő más hozzászólásra nem vihető át. Amennyiben a megszólaló a rendelkezésére álló időkeretet felhasználta, úgy kollégáink az EP-ben alkalmazott eljárásrendhez igazodva a megszólaló hangját lekeverik, a szót elveszik a beszélőtől”, áll a levélben.

A vitán résztvevők megszólalási sorrendje a Nemzeti Választási Bizottság által jóváhagyott, a jogszabály szerint kisorsolt listás és a szavazólapokon szereplő sorrenddel megegyező. A 11 listás szervezet balról jobbra a következő sorrendben foglal helyet a felvétel helyszínén: Megoldás Mozgalom, LMP-Zöldek, DK-MSZP-Párbeszéd-Zöldek, Második Reformkor Párt, Mindenki Magyarországa, Momentum, Fidesz-KDNP, Jobbik, Tisztelet és Szabadság Párt, Magyar Kétfarkú Kutyapárt, Mi Hazánk.

Mint írják, a vita során négy különböző témában nyílik a jelölő szervezeteknek lehetőségük álláspontjuk kifejtésére. Ezek a témák az alábbiak lesznek:

  • az Európai Unió védelme és biztonsága, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a legfontosabb téma, 31%-kal az első helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját, véleményét.
  • migráció/menekültügy, mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a második legfontosabb téma, 24%-kal a második helyre sorolt. Minden megszólalónak 2 perc áll rendelkezésére, hogy ebben a témában ismertesse a programját, véleményét.
  • mezőgazdaság és/vagy demokrácia-jogállam mely az Eurobarometer kutatásán az uniós polgárok szerint a következő legfontosabb téma, 23 %-23%-kal a harmadik-negyedik helyre sorolt. Ebben a körben a felszólaló saját döntése értelmében mindkét témában kifejtheti véleményét, vagy szabadon dönthet, hogy csupán az általa választott egyik témában szólal fel. Minden megszólalónak itt is 2 perc áll rendelkezésére, hogy ismertesse a programját.

A harmadik kör lefolytatását követően, a vita zárásaként valamennyi listavezető számára lehetőség nyílik 1 percben reflektálni a korábban elhangzottakra.

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.