Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,47 Ft
Euró
396,94 Ft
Font
471,26 Ft
Bitcoin
66,874 $

Földméretű bolygót fedeztek fel, amely akár százmilliárd évig is létezhet

De van egy apró bökkenő, ugyanis a csillaga nem volt túl kegyes hozzá.

...svg content...Fotó: illusztráció | unsplash
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

Újabb fontos megállapítást tettek a James Webb űrtávcső segítségével, amely Naprendszerünktől csaknem 55 fényévnyire vizsgált meg egy földméretű bolygót. A SPECULOOS-3 b névre keresztelt exobolygón 17 órából áll egy nap, azonban csak egyik oldalát mutatja csillaga felé, ami miatt a földihez hasonló élet szinte biztosan nem alakulhatott ki rajta.

A csillagászok azt gyanítják, hogy a bolygó hasonló módon kapcsolódik csillagához, mint a Hold a Földhöz. A megfigyelések alapján egy 7 milliárd éves vörös törpe körül kering, „nappali oldalán” pedig akár 400 fokos hőség is lehet, míg másik felén fagyos sötétség uralkodhat. Soron kívül Rogán Antal soha nem akarna miniszterelnök lenni

„Az általunk ismert élet nem alakulhatott ki a bolygó felszínén, mert nem tudott volna nagy mennyiségű vizet folyékony formában megtartani. Ez egy csupasz kőzetbolygó, mint a Merkúr” – mondta Michaël Gillon, a belgiumi Liége-i Egyetem csillagásza a Live Science-nek.

Bár az élet jelenléte kizárt, a csillagászok szerint a SPECULOOS-3 b elég közel van ahhoz, hogy a James Webb űrtávcső segítségével tanulmányozhassák a geológiáját – most először egy Naprendszerünkön kívüli bolygó esetében. Ebből kiderülhet, hogy valaha is aktív volt-e geológiailag, például működtek-e a felszínén tűzhányók.

A SPECULOOS-3 b-t korábban több földi távcső segítségével detektálták, célzottan törpecsillagok megfigyelése során. A projekt célja az volt, hogy földméretű kőzetbolygókat találjanak a napunknál több ezer fokkal hűvösebb és százszor halványabb vörös törpék körül. Ezek a csillagok sokkal lassabban hunynak ki, mint nagyobb és fényesebb társai, és akár 100 milliárd évig is létezhetnek, így a körülötte keringő bolygók is jóval tovább fennmaradhatnak, mint a Föld.

A SPECULOOS-3 b a kilencedik ilyen bolygó, amelyet a projekt során találtak, a kutatók pedig úgy vélik, hogy az elkövetkező években még több ilyen bolygót fedeznek majd fel, amik között olyanok is lehetnek, melyeken esély lehetett az élet kialakulására.

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.