Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,31 Ft
Euró
396,87 Ft
Font
471,17 Ft
Bitcoin
66,866 $

Nagyot ugrott a kenyér és a péksütemények ára

A bútorokat vagy ruhákat vásárlók is magasabb árakkal szembesülhetnek.

...svg content...Fotó: Unsplash/Wesual Click
Belföld

Kiss László

Szerkesztő

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a vendéglátóhelyek és szálláshelyek árai átlagosan 23,8 százalékkal emelkedtek tavaly, ami csaknem háromszorosát tette ki az uniós átlagnak. Hasonló figyelhető meg a bútorüzleteknél is, ahol a tagállamok átlagának több mint kétszeresével, a ruhaboltoknál pedig közel kétszeresével drágultak az árak.

Az édesipari lisztesárukat – mint például a keksz és péksütemények – érintette a legnagyobb, 37,8 százalékos áremelkedés, de a kenyér ára is jelentős mértékben, 35,6 százalékkal növekedett 2022-höz viszonyítva, számolt be róla az RTL. Soron kívül Rogán Antal soha nem akarna miniszterelnök lenni

A pékáruk drágulását Nagy István agrárminiszter a háborúval és az Európai Unió Oroszország elleni szankcióival magyarázta, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elemzése szerint azonban az alacsony termelékenység és a magas energiaintenzitás is hozzájárult a hazai élelmiszerárak kiugró növekedéséhez, illetve az árstopok rendszere is szerepet játszott az élelmiszerinfláció alakulásában.

Noha a bérek is emelkedtek az elmúlt években, a magyar fizetések vásárlóereje továbbra is az uniós átlag csupán 67 százalékát teszi ki az Eurostat adatai szerint. Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint: „Noha a magyar fizetések inkább nőttek az elmúlt években, összességében mégis az unió leszakadó táborába tartozunk.”

Molnár László hozzátette, a GKI becslése szerint akár két és fél évre is szükség lehet, hogy a magyar fizetések visszanyerjék vásárlóerejüket.

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.