Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,85 Ft
Euró
394,43 Ft
Font
467,04 Ft
Bitcoin
69,780 $

Filmtörténeti szenzációról számoltak be az Egri Csillagok kapcsán

Előkerültek az első Egri csillagok-film elveszettnek hitt részletei.

...svg content...Fotó: NFI
Kult

Takács Petra

Szerkesztő
TÉMÁK

A Nemzeti Filmintézet (NFI) bejelentette, hogy előkerültek az 1923-ban készült első Egri csillagok-film elveszettnek hitt részletei, az 1968-as, jól ismert filmváltozat ugyanis már egy korábbi némafilm remake-je, amelyből néhány jelenet most újra láthatóvá vált.

A 122 rövid jelenetet Jankovszky Mara, a film egyik színésznője őrizte meg, a film rendezője pedig az a Fejős Pál volt, aki később Hollywoodban vált ismertté. Dénes István, Jankovszky oldalági rokona elmondta: „Valaha megvolt neki a film teljes kópiája is, de valaki egyszer megijesztette, hogy kockázatos ilyen tűzveszélyes filmeket a lakásán tárolni, és szegény ijedtében kidobta az összes filmtekercset a kukába.”

Ráduly György, az NFI Filmarchívum vezetője, hozzátette: „Elmondhatatlan öröm, hogy most előkerültek ezek a kincsek és feldolgozhattuk őket. Természetesen folytatjuk a kutatást, hogy valahol a nagyvilágban felleljünk egy teljes kópiát a filmből, de ez a felfedezés már önmagában történelmi jelentőségű.”

1923-ban kezdték el forgatni

A filmet 1923-ban, Gárdonyi Géza halála után néhány hónappal kezdték forgatni. A forgatás helyszínei között szerepelt a cseszneki vár, a gellérthegyi Citadella, a Budai vár és a sümegi vár is. A Budavári Palota tróntermét a Kossuth Lajos téri Kúria előcsarnokában rendezték be, míg a konstantinápolyi külsőket a Tabánban és az állatkertben forgatták, írja a 24.hu.

A fennmaradt töredékeken fekete fénybeégések láthatók, mivel azok a kezdő- és záróképkockákat őrizték meg számunkra. Ennek ellenére a villanásnyi jelenetek izgalmas betekintést nyújtanak az 1923-as film látványvilágába.

Annak idején felmerült az ötlet, hogy a néma és a Várkonyi-féle változat alkotói találkozzanak, ám ez végül nem valósult meg. A két filmváltozat egyébként sok eltérést mutat, ami a fél évszázad és a filmtechnika fejlődésének tudható be. Az 1923-as alkotás megmaradt képkockái az NFI Filmarchívum oldalán tekinthetők meg.

Innen jöhet vmelyik kiemelt képnek: https://nfi.hu/filmarchivum/kutatasoktatas/kincskereso/egy-lepessel-kozelebb-az-egri-csillagok-elso-filmvaltozatahoz.html

Medgyessy szerint Magyar Pétertől már nem lesz elég az, amit eddig csinált Orbán Viktor ellen

Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök szerint Magyar Péternek a Fidesz személyében egy nagyon nehéz és erős párttal kell szembenéznie a 2026-os választáson, ami egészen más kihívás, mint a baloldal.

Hivatalos: Vitézy beadványa után újraszámolják a szavazatok egy részét

Vitézy Dávid bejelentette, máris helyt adtak a fellebbezésnek, ami után újraszámolják az érvénytelen főpolgármesteri szavazólapokat.