Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,31 Ft
Euró
396,87 Ft
Font
471,17 Ft
Bitcoin
66,866 $

Fontos újítás lendíthet nagyot a magyar egészségügy helyzetén

A kormány júliustól teljeskörűen bevezeti az új betegút-menedzselő rendszert, amely lehetővé teszi a páciensek számára, hogy maguk jelölhessék ki az orvosi vizsgálatok időpontját.

...svg content...Fotó: Robotasszisztált sebészeti műtő a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinikáján az átadás napján, 2024. május 14-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Belföld

Kiss László

Szerkesztő
TÉMÁK

A kormány egy új rendszert vezet be júliustól, amely lehetővé teszi a betegek számára, hogy maguk foglaljanak időpontot az orvosi vizsgálatokra. A változás célja, hogy csökkentse a szakrendelésekre való bejutás nehézségeit, amely a betegek kétharmadát érinti, és megkönnyítse az időpontfoglalást, amely a páciensek 49 százalékának okoz problémát.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese, Szondi Zita elmondása szerint múlt október óta már 83 szakrendelőben üzemel az új betegút-menedzselő alkalmazás, amelyben eddig csak a háziorvosok és helyi szakorvosok foglalhattak időpontot pácienseiknek. Júliustól azonban fokozatosan további 101 intézményben válik elérhetővé a szolgáltatás, ahol immár a betegek is tudnak majd közvetlenül foglalni, írja a Népszava. Soron kívül Rogán Antal soha nem akarna miniszterelnök lenni

Szondi Zita elmondása szerint az alapellátásból évente körülbelül 9 millió esetben érkezik beutalóval beteg a szakrendelésekre, míg a többi 56 millió esetben más szakorvosok kérésére vagy beutaló nélkül fogadják a pácienseket. Az új rendszer célja, hogy gyorsabbá és hatékonyabbá tegye az ellátást, így a betegeknek nem kell majd hetekig várniuk az előjegyzési naptár megnyitására.

A rendszer lehetővé teszi az előjegyzések tervezését, az üres időpontok foglalását, valamint az ellátások E-térben való megjelenítését. A rendelésre érkezőket regisztrálja, sorszámot ad ki, figyeli a várakozási időket és a meg nem jelent betegek számát. Az újítás további előnye, hogy csökkenti az üresjáratokat azáltal, hogy SMS-ben emlékezteti a pácienseket időpontjukra, illetve az ellátás utólagos értékelését is lehetővé teszi.

A cél, hogy minden szakrendelő tegye közzé szabad időpontjait, és minél hamarabb elindulhassanak a közvetlen lakossági foglalások. A kormány az újonnan bevezetett Egészségablak alkalmazás használatát javasolja a lakosságnak e célra, amelyet már közel 3 millióan letöltöttek. Akinek ez nem opció, e-mailben vagy telefonon, egy újonnan felállított központi call-centeren keresztül is kérhet időpontot.

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.