Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,47 Ft
Euró
396,94 Ft
Font
471,26 Ft
Bitcoin
66,874 $

Javította az Apple a kitörölt fotókat érintő hibát

A cég szerint csak kevesek voltak érintettek ebben, bár azt nem árulták el, pontosan hány felhasználóról van szó.

...svg content...Fotó: Unsplash
Smart

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Az Apple kiadta a 17.5.1-es operációsrendszer-frissítését, ezzel pontot téve azon problémás ügy végére, miszerint rég kitörölt képek jelentek meg újra többek iPhone-ján. Ez pár napja, a 17.5-ös frissítés letöltése után fordult elő egyes felhasználóknál, és volt, akinek évekkel korábban kitörölt fotói tűntek fel ismét a frissen készült képeknek fenntartott mappában. Ennek kapcsán fontos tudni, hogy ha valaki nem töröl kétszer, akkor az iPhone-ok törlés után 30 napig tartják meg a fotókat és videókat. Ennek lényege, hogy ha a felhasználó esetleg meggondolja magát, vagy csak véletlenül törölt valamit, egy ideig még vissza tudja hozni ezeket.

Elméletileg a 30. nap után végleg eltűnnek ezek a tartalmak, azonban a digitális dolgok törlése nem olyan egyszerű, mint ahogy elsőre tűnhet. Nem elég rányomni a kis kukára, mert nem biztos, hogy ténylegesen törlődik az adott fájl – emeli ki a Telex. Ahhoz, hogy biztos ne lehessen visszaszerezni, felül kell írni a helyét mondjuk nullákkal, hogy valaki később véletlenül vagy szándékosan ne tudja visszafejteni az adott személy digitális életét. Ám a törlés legtöbbször annyit tesz, hogy a rendszer elkönyveli, hogy az adott fájlt nem akarjuk megtartani, azaz úgy tesz, mintha nem létezne. Amikor később szabad helyre van szüksége, akkor – mivel gyakorlatilag megfeledkezett a korábban törölt fájl létezéséről – az új fájlt a korábban törölt elem helyére teszi. Soron kívül Rogán Antal soha nem akarna miniszterelnök lenni

Viszont amíg nem kerül valóban új adat ezekre a területekre, a régiek még ott maradnak, csak az operációs rendszer nem tudja, mik azok – magyarázza a portál. A 17.5.1-es frissítés leírása szerint azok a fotók kerültek vissza, amik „adatbázis-sérülést szenvedtek”, még ha korábban törlődtek is. Azt is hozzátették, hogy ez csak ritkán fordult elő, bár azt nem részletezték, hány felhasználó volt érintett. Megjegyzik: a probléma azonban nem is feltétlenül azzal van, hogy régi képek újra megjelennek a készítőik telefonján, hanem az, hogy legalább egy esetben egy olyan iPaden jelentek meg újra régi, törölt képek, amit egyszer teljesen lecsupaszítottak és eladtak valaki másnak.

Ezzel az eredeti felhasználó már semmit nem tud kezdeni, így a régi képei idegen kezekben maradhatnak – írják a cikkben. Korábban arról is beszámoltunk, hogy furcsa döntést hozott az Apple, aminek nem feltétlenül örülnek a felhasználók: a vállalat papíron két legerősebb terméke csak 2025-ben kapja meg az M4 chipet. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy a hírek szerint az Apple kifinomult MI-funkciókat integrál a natív iPhone-alkalmazásokba, köztük a Siribe, a Safariba, a Mailbe és az Üzenetekbe.

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.