Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $
2022.11.28, hétfő

INFORMÁCIÓK

ÁRFOLYAM

Dollár
395,03 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
476,15 Ft
Bitcoin
16,181 $

TOVÁBBI LAPOK

Egy amerikai szenátor szerint Lengyelország is az oroszok célpontjává válhat

Fotó: A lengyel 16. gépesített hadosztály által közreadott képen az Európai Unióba igyekvő migránsokkal szemben védik a határt lengyel katonák a fehérorosz határon, a kelet-lengyelországi Kuznica térségében 2021. november 8-án. A lengyel-fehérorosz határon feszültség alakult ki a Fehéroroszország felől az Európai Unióba igyekvő több ezer migráns miatt. A lengyel hatóságok november 12-i becslése szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a fehérorosz-lengyel határ mentén, és a számuk folyamatosan gyarapodik. MTI/EPA/Lengyel 16. gépesített hadosztály

Szabó Kata

2022. október 3. - 12:31

Egy jól ismert amerikai szenátor attól tart, hogy Oroszország adott esetben akár egy lengyelországi fegyverellátási központot is célba vehet.

Marco Rubio a CNN-nek nyilatkozva elmondta, hogy amennyiben Vlagyimir Putyin orosz elnöknek olyan érzései támadnak, hogy az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítmányok miatt elveszítheti a háborút, akkor megtámadhatja azokat a logisztikai csomópontokat, amelyeken ezek a szállítmányok áthaladnak, köztük Lengyelországot.

Félelmei csak felerősödtek, miután az ukrán hadsereg visszafoglalta a stratégiai fontosságú Liman városát a Donyecki területen.

Rubio elmondta, meglátása szerint Ukrajna jó úton halad ahhoz, hogy visszaszerezze területének nagy részét, ugyanakkor ez jelentős lépésekre késztetheti Putyint, amire fel kell készülniük.

Mindeközben a CIA korábbi igazgatója, David Petraeus szerint Putyin a kétségbeesés jeleit mutatja, majd hozzátette, amennyiben az orosz elnök végül az atom bevetése mellett döntene, nagyon komoly következményekkel kellene számolnia.

“Az Egyesült Államok és szövetségesei csapást mérnének az Ukrajnában állomásozó orosz csapatokra és azok felszereléseire, és jó eséllyel a Fekete-tengeren állomásozó hadiflottát is elsüllyesztenék”, mondta a CIA korábbi vezetője, majd hozzátette, bármi megtörténhet, de az nagy hiba lenne, ha Putyin szavait bárki is félvállról venné.

Marko Rubio szenátor szerint Putyin jelenleg két reális opció közül választhat, az egyik, hogy védelmi vonalat állít fel és megpróbálja megvédeni az eddig megszerzett területeket, vagy pedig visszavonulást rendel el, ebben az esetben viszont területveszéssel kell számolnia.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.