Clouds
21 Budapest
Dollár
376,61 Ft
Euró
401,38 Ft
Font
459,06 Ft
Bitcoin
28,341 $

Lengyel orvosok megtagadták az abortusz elvégzését egy 14 éves megerőszakolt lánytól

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Európa

Szabó Kata

Szerkesztő

A lánynak végül a fél országon át kellett utaznia, hogy a beavatkozást elvégezzék rajta.

Az északkelet-lengyelországi kórházak lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadták, hogy abortuszt végezzenek el egy 14 éves fogyatékos lányon, akit saját nagybátyja erőszakolt meg.

Az abortusztörvény szigorítása óta a lengyel orvosoknak joguk van lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadni a beavatkozás elvégzését, a kórházaknak azonban kötelességük tájékoztatást adni a betegeknek arról, hogy hol érhető el számukra a legális terhességmegszakítás.

Mivel a lánynak és hozzátartozóinak több kórházban is meg kellett fordulnia, mire közölték velük, hogy ez csak a fővárosban, Varsóban lehetséges, nyilvánvaló mulasztás történt ezen a téren, amit a lengyel egészségügyi minisztérium is megerősített.

Saját nagybátyja erőszakolta meg a lányt

A bűncselekményre csak akkor derült fény, amikor kiderült, hogy a 14 éves fogyatékos lány teherbe esett, ami után a hatóságokhoz is bejelentették az esetet. A lány és nagynénje ezt követően több északkelet-lengyelországi kórházat is felkeresett, ám ott sem az abortuszt nem voltak hajlandók elvégezni, sem pedig útmutatást nem adtak számukra, ami miatt vizsgálatot is indítottak.

A betegjogi biztos szóvivője, Pawel Grzesiewski ugyanis elmondta, egyes orvosok ugyan megtagadhatják az abortusz elvégzését, de maga a kórház nem, így ilyen téren is mulasztás történt, írja a TVN24.

Fontos megemlíteni, hogy Lengyelországban szinte lehetetlenné tették az abortusz legális elvégzését, mindössze két olyan eset létezik, amikor engedélyezett. Az egyik, ha erőszak vagy vérfertőzés történik, a másik pedig, ha az anya egészsége vagy élete veszélyben forog, ám jelen esetben az első forgatókönyv adott volt.