Heves tüntetésekkel válaszolnak a lengyelek a ma hatályba lépő abortusztörvényre

not image

Kolláth Benjámin

2021. január 28. - 16:10

A lengyel alkotmánybíróság elfogadta a már tavaly ősszel is sokat vitatott törvényt, mely csak nemi erőszak, vagy az anya életére veszélyt jelentő terhesség esetében engedélyezi a megszakítást. A törvény ezzel ma hatályba is lép.

A korlátozások ellenére több ezren gyűltek össze Varsóban az Alkotmánybíróság épületénél, hogy tüntessenek a döntés ellen. Innen a tüntetést vezető Nők Sztrájkja csoport molinói és LGBTQ+ szervezetek zászlói alatt vonultak át az országot irányító Jog és Igazságosság párt főhadiszállásához, írja a Sky.

Az alkotmánybírák szerdán írták felül azon ítéletüket, hogy az örökletes rendellenességgel rendelkező magzatok esetében alkotmányellenes tiltani az abortuszt, így csak akkor lehet a terhességmegszakítással élni, amennyiben az bűncselekmény, például nemi erőszak eredménye – az országban tavaly elvégzett abortuszok 98%-a örökletes rendellenességhez köthető.

Az indoklás közzététele után a szélsőjobboldali kormány a közlönyben is kihirdette a törvényt, így az azonnal hatályba lépett. Az eredeti októberi döntés után két hétig hatalmas tüntetések folytak, ahol a tüntetők a rendőrökkel is összecsaptak, nőjogi szervezetek pedig a következő napokra is szerveztek megmozdulásokat. Az ellenzéki pártok, elsősorban a Polgári Platform hevesen kritizálta a jogszabályt:

„A kormány a saját járványkezelési inkompetenciáját akarja ezzel elfedni, ezt pedig egy igen cinikus módon teszik.”

Borys Budka

A kormányzó párt tagja, Marek Suski bejelentette, hogy elkezdik a munkát a jelenlegi 1997-es keltezésű törvényt felülíró új abortusztörvényen is, amely elmondása szerint már számításba venné a végzetes rendellenességeket is.