Clouds
21 Budapest
Dollár
359,33 Ft
Euró
389,68 Ft
Font
443,60 Ft
Bitcoin
22,819 $

Lengyel lap: elhangzott a legfontosabb nyilatkozat a háború kitörése óta

Fotó: Joe Biden amerikai (j) és Emmanuel Macron francia elnök pohárköszöntõt mond a washingtoni Fehér Házban adott állami díszvacsorán 2022. december 1-jén. Emmanuel Macron államfõként másodszor tesz hivatalos látogatást az Egyesült Államokban. MTI/AP/Andrew Harnik
Észak-Amerika
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Joe Biden jelezte, hogy készen áll tárgyalni Putyinnal, mire a Fehér Ház azonnal kiadott egy közleményt, miszerint az elnök azt nem is úgy értette. 

A viszony az Egyesült Államok és Oroszország között meglehetősen hűvös, amióta utóbbi lerohanta Ukrajnát, és egyik fél sem tett konkrét lépéseket annak érdekében, hogy tárgyalóasztalnál vessenek véget a kialakult konfliktusnak. 

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

Joe Biden viszont közös sajtótájékoztatót tartott Emmanuel Macronnal, ahol kifejezte szándékát arra vonatkozóan, hogy ő hajlandó lenne egy asztalhoz ülni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. 

„Nincs azonnali tervem arra, hogy felvegyem a kapcsolatot Putyinnal. De készen állok rá, hogy beszéljek vele, ha tényleg véget akar vetni ennek a háborúnak”

– mondta Biden. 

A Mandiner szemlézte a lengyel Do Rzeczy lapot, amelynek a szerzője úgy véli, hogy ez a nyilatkozat az egyik legfontosabb, amely elhangzott az orosz-ukrán háború kitörése óta. 

Biden három irányba üzent 

Az amerikai elnök ezzel ugyanis felhívta Vlagyimir Putyin figyelmét arra, hogy még nem vetették el teljesen a tárgyalásos utat, mindössze ahhoz kötik, hogy véget kell vetni a háborúnak. 

Aztán üzent az amerikai szavazóknak is, ugyanis a lap szerint egy béketárgyalás okvetlenül kompromisszummal járna, mégpedig Ukrajna területi veszteségének elismerésével.

Valamint szólt Volodimir Zelenszkijhez is, tudatosítva Ukrajna elnökében, hogy egy esetleges tárgyalás során Kijevnek nem lesz beleszólása a dolgokba. 

A szerző ezen felül úgy véli, hogy a „mainstream lengyel álláspont” annyira  „át van mosva propagandával”, hogy a béketárgyalások lehetősége a két fél között egyszerűen fel sem merül.

Véleménye szerint ez azért van, mert a lengyel közbeszédben éles határvonal van aközött, ami történik és ami megtörténhet, és aközött, ami helyes és üdvözlendő lenne.