Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,35 Ft
Euró
388,19 Ft
Font
456,46 Ft
Bitcoin
67,425 $

Problémásnak bizonyult a háziorvosok ellenőrzése

Volt olyan szolgáltató, aki lakatlan és elhanyagolt helyen működtetett rendelőt.

...svg content...Fotó: Unsplash/National Cancer Institute
Belföld

Szabó Kata

Szerkesztő
TÉMÁK

Népszava által közölt Belügyminisztériumi adatok szerint a háziorvosok tavalyi ellenőrzése csak részben volt hatékony. Az ellenőrök gyakran nem találtak rendelőt, vagy a rendelők nem voltak nyitva a megadott időpontokban. Az első ellenőrzés során az alapellátók csupán egyharmadánál nem találtak hiányosságokat, és a későbbi utóellenőrzések során is maradtak megoldatlan problémák. Az újra vizsgált 1452 telephely közül 12 százalék továbbra is hiányzott, az ellenőrzés idején ráadásul 39 százalékban nem folyt orvosi ellátás.

A tavalyi ellenőrzések során négy megyében vizsgálták meg a háziorvosok és alapellátó fogorvosok működését, különös tekintettel azokra a körzetekre, ahol az orvosi vállalkozások több telephelyet is működtettek. Soron kívül Több mint 5,5 millió alkalommal töltöttek le pénzlopó appokat a Play Áruházból

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) finanszírozási főosztályvezetője, Körösi László szerint több helyen is hiányosságokat tártak fel, például Somogy megyében három rendelőben sem volt kiírva a rendelési idő, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy szolgáltató hét különböző, lakatlan és elhanyagolt címen működtetett rendelőt.

40 százalékánál nem volt jelen az orvos

A NEAK azoknál a szolgáltatóknál, ahol súlyos hiányosságokat talált, utóellenőrzést végezett, de még mindig 12 százaléknyi rendelőt nem találtak meg. Az ellenőrzés idején a szolgáltatók közel 40 százalékánál nem volt jelen az orvos a rendelési időben.

A gyakorló háziorvosok szerint a szakdolgozóknak számos olyan feladatuk van, amelyet a rendelési idő előtt vagy után végeznek, mint például ápolási feladatok, adminisztráció vagy a napi gyógyításhoz szükséges anyagok beszerzése.

A Belügyminisztérium a tapasztalatok alapján úgy döntött, hogy további ellenőrzéseket végez, amelyek kiterjednek a háziorvosi ügyeletekre is, és azt is vizsgálják, hogy az orvosok valóban elérhetők-e a rendelkezési állás idejükben. (

Nincsenek megszűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin

Kovács Zoltán tisztázta, szó sincs arról, hogy meg lennének szűrve a kérdések Orbán Viktor sajtótájékoztatóin.

Helyreállt az 1-es villamos közlekedése

Újra teljes vonalon jár a 1-es villamos, miután az óbudai tűzoltók megoldották a kérdést a Vörösvári úton.