Szénből készült lebomló sportcipőt tervezett a Nike

AirCarbon
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 1. - 02:03

Az amerikai divatmárka ezúttal olyan környezetbarát cipőt hozott létre, amivel csökkenteni lehet az üvegházhatású gázok koncentrációját az atmoszférában.

A vállalat sajtótájékoztatóján a vezetőség elmondta, sikerült kifejleszteniük a Newlight cég közreműködésével a világ első, műanyagból szénné alakítható cipőjét, ami alternatívája lehet a jelenlegi, nehezen újrahasznosítható lábbeliknek.

A Newlight úgynevezett AirCarbon technológiája révén a Nike 70 százalékos karbonlábnyomát jelentős mértékkel csökkenthetik. A vállalat olyan mikroorganizmusokat használ az eljáráshoz, amelyek az óceánok mélyén oxigénnel és szén-dioxiddal táplálkoznak, melyeket később a szervezetükben polihidroxibutiráttá (PHB) konvertálnak.

A Newlightnál több mint 10 éves kutatómunka végén rájöttek, hogyan lehet a PHB-t fehér porrá őrölni, amit később szövetekké és akár szilárd formává alakíthatnak, így nem véletlen, hogy léteznek a piacon speciális pénztárcák, táskák, ridikülök és napszemüvegek is, amelyeket ezzel a módszerrel gyártottak le.

A Nike ambiciózus terve tehát korántsem kivitelezhetetlen, így elképzelhető, hogy a közeljövőben más divatipari nagyvállalatok is a környezettudatosság útjára lépnek, ezáltal 10-20 százalékkal minimalizálható a teljes ágazat széndioxid-kibocsátása.

Habár a technológia még gyerekcipőben jár, hamarosan szó szerint „felnőtt lábbelivé” érhet, hiszen a Nike révén különleges csukák jelenhetnek meg a piacon, melyek szinte egyáltalán nem fogják megterhelni a környezetet szennyező anyagokkal.