Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,01 Ft
Euró
392,66 Ft
Font
457,99 Ft
Bitcoin
64,671 $

Vaníliaaromává alakítja egy baktériumfaj a műanyag flakonokat

Miközben világszerte egyre nagyobb gondot jelent a műanyaghulladékok tárolása és újrahasznosítása, kutatók megalkottak egy korszakalkotó eljárást, mely során baktériumokkal vanillinné alakíthatóak a flakonok.

Unsplash
Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az elmúlt évtizedek során megannyi mikroorganizmusról derült ki, hogy hasznunkra válhatnak, a bennük található enzimek ugyanis rendkívül előnyösek akár újrahasznosításra is.

Az Edinburghi Egyetem tudósai a PET palackok alkotóelemére, a polietilén-teraftalátra fókuszáltak, amely csomagolás nagyjából 50 millió tonnányi műanyaghulladékért felelős évente. Soron kívül RTL+: áremelésre készülhetünk az UEFA Bajnokok Ligája miatt

Kifejlesztettek egy áttörő technikát, amelyhez E. coli baktériumokat módosítottak genetikai úton úgy, hogy a PET palackokban található teraftálsavra összpontosítsanak. A kémiai reakciók finomhangolásával sikerült elérniük, hogy a mikrobák a sav több mint háromnegyedét vanillinné alakítsák.

Miközben a természetben a vanillin kizárólag a vanília növény hüvelytermésében fordul elő, mesterséges módszerekkel egyaránt előállítható, és gyakran ezekkel az aromákkal helyettesítik az élelmiszeriparban, máskülönben rendkívül költséges lenne a kitermelése, mivel egy termesztési szempontból meglehetősen igényes trópusi kosborféléről van szó.

Ha sikerülne nagyobb skálán is bebizonyítaniuk a kutatóknak a technológia hatékonyságát, akkor azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a műanyagflakonok semlegesítésén és ártalmatlanításán kívül ezt a vaníliaaromát akár más iparágakban is felhasználhatják.

Egyelőre még gyerekcipőben jár a módszer, következő lépésben azt fogják megnézni, milyen effektivitási mutatóval rendelkezik a lebontási folyamat, és ha bebizonyosodik, hogy kellően biztonságos és hatékony, akkor további teszteknek vethetik alá.