Baktériumok segítségével válhat újrahasznosíthatóvá az elektromos autók akkumulátora

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. június 19. - 13:23

Eddig úgy tűnt, hogy az elektromosautó-ipar bár zöld jövővel kecsegtet, a technológiához szükséges akkumulátorok előállítása és karbantartása akkora terhet ró a környezetre, hogy gyakran még a fosszilis üzemanyagokhoz képest is veszélyesebbek lehetnek.

A problémát orvosolandó rengeteg tanulmány született, melyek közül egy új biotechnológiai eljárásnak köszönhetően már felvillant a fény az alagút végén. A The Conversation tudományos magazin hasábjain a Coventry Egyetem professzora, Sebastien Farnaud arról írt, hogy baktériumok felhasználásával környezetbarát módon kivonhatjuk a nemesfémeket az elektromos autókban használt aksikból.

A metódus révén nemcsak hogy újrahasznosíthatjuk ezeket az elemeket, hanem energia-hatékonysági szempontból is előnyösebb lehet a fémek kinyerése, mintha helyettük újakat bányásznának és termelnének ki.

A biobányászat névre keresztelt procedúra lényege, hogy a mikroorganizmusok metabolizmusának hála a fémek oxidációjával elérhető, hogy kinyerjék az akkumulátorokból a szükséges alkotóelemeket.

Ezt az eljárást a bányászati iparágban már régóta alkalmazzák, főként a nemesfémek kitermelése során használják, amikor ásványokból és kőzetekből tiszta ércet vonnak ki, de akár nukleáris hulladék és napelemek készítése során is segítségül hívható.

A biobányászathoz olyan baktériumok szükségesek, amelyek nagyjából 36,7 Celsius-fokos inkubátorokban vannak elhelyezve, és mivel minimális karbonlábnyomot hagynak maguk után, valójában zöldebb alternatívái a hagyományos újrahasznosítási módszereknek, amelyeket napjainkban is gyakran igénybe vesznek.

Farnaud szerint még nincs késő átállni a biobányászatra, ezáltal lesz ideje fejlődni a technológiának egy olyan szintre, hogy hosszú távon is kifizetődő legyen, és ezáltal ne romboljuk szét a környezetünket.