Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,829 $

Megkérdőjelezték testünk belső órájának létezését a tudósok

Az idő múlásának érzékelése számos tényezőtől függ, ezek kapcsán végeztek különböző kutatásokat.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Tudomány

Bense Róbert

Szerkesztő
TÉMÁK

Maga a fogalom régóta létezik, és széles körben úgy vélik, hogy minden embernek van egyfajta univerzális belső órája, melynek köszönhetően úgy is képes érzékelni az idő múlását, hogy valójában fogalma nincs arról, mennyit mutat az óra.

Egy új tanulmány azonban éppen ennek ellenkezőjét bizonygatja. Dr. Martin Wiener és munkatársai a George Mason Egyetemen 170 embert toboroztak, akik több kísérletben is részt vettek, amiben az időérzékelés befolyásolását is vizsgálták – írja az IFL Science. Soron kívül Fico elleni merénylet: a rendőrség nem tartja kizártnak, hogy a merénylő nem magányos farkas volt

A résztvevőknek különböző képeket mutattak, színházteremről, reptéri terminálról, vagy éppen egy egyszerű fürdőszobáról. Érdekes módon a 300 és 900 milliszekundumon át mutatott képeknél a kevésbé zsúfolt tereket hosszabb ideig nézték, amiből azt vonták le, hogy az idő ezért tűnik vontatottnak, amikor például unatkozik az ember.

A megjegyezhetőségre is kíváncsiak voltak, a kutatás során pedig kimutatták, hogy egyes élénk színek – például a piros, hosszabb ideig megmarad az emlékezetben. Dr. Wiener és csapata úgy vélte, hogy az időérzékelést – amely meglehetősen alapvető funkció – nagymértékben befolyásolják érzékszerveink, ezért az „univerzális belső óra” létezése megkérdőjelezhető.

A kutatás szerint egy nagyon zsúfolt kép megfigyelésekor rövidebbnek érezhetjük az időt, hiszen a látásunk egyszerre több dologra fókuszál, agyunk pedig hiába igyekszik energiát megtakarítani, az információ felismerésére és elraktározására már nem marad elegendő lehetőségünk – ezért érezhetjük úgy, hogy a sűrű napok pillanatok alatt elillannak.