Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,31 Ft
Euró
396,87 Ft
Font
471,17 Ft
Bitcoin
66,866 $

Kutatók: az érintés csökkentheti a fájdalmat, a depressziót és a szorongást is

Akár egy baráti ölelés is sokat segíthet a depressziós és szorongásos állapotokon.

...svg content...Fotó: Unsplash/Tani Eisenstein
Orvostudomány

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az érintés, mint érzék csecsemőkorban fejlődik ki, s döntő fontosságú abban, hogy megtapasztaljuk a minket körülvevő környezetet, valamint hogy kommunikáljunk – ezért is érintett oly sokakat nagyon nehezen a koronavírus-járvány, amikor is tiltott volt a másokkal való érintkezés.

Noha már korábban is számtalan olyan tanulmány készült, melyek arra utaltak, hogy az érintés jótékony hatással van az egészségünkre, csak kevesen próbálták meg a kutatások hatalmas területét összefogni. Dr. Helena Hartmann, az Esseni Egyetemi Kórház munkatársa, a kutatás társszerzője azonban épp erre a feladatra vállalkozott. A szakértő az eredmények kapcsán rámutatott, az érintés nagyon sokat segít: Soron kívül Rogán Antal soha nem akarna miniszterelnök lenni

„A napunk során több konszenzusos érintéses esemény segíthet enyhíteni a mentális és fizikai panaszokat, illetve potenciálisan pufferelheti azokat.”

A Nature Human Behaviour című folyóiratban megjelent kutatás 212 korábban közzétett tanulmányt ölelt fel, és 85, felnőttekkel és 52, újszülöttekkel foglalkozó tanulmány statisztikai elemzését vizsgálta. A kutatási eredmények szerint az érintés ugyanolyan jótékony hatással van a mentális egészségre, mint a fizikai egészségre.

Az elemzés kimutatta, hogy az emberek hasonló előnyökre tettek szert fizikai egészségük szempontjából, ha más emberekkel érintkeztek, mint amikor tárgyakkal – például robotokkal, vagy súlyozott takaróval – érintkeztek. Ez az eredmény viszont meglepte Hartmannt:

„Ez azt jelenti, hogy több kutatást kell végeznünk a súlyozott takarók vagy szociális robotok potenciáljával kapcsolatban, hogy javítsák az emberek közérzetét, különösen az olyan érintkezést korlátozó helyzetekben, mint a közelmúltbeli koronavírus-járvány.”

Rogán Antal elárulta, miért nem szívlelték egymást Magyar Péterrel

Rogán Antal egy nagyon fontos pontra mutatott rá, arra, hogy Magyar Péter miért „fújt rá” annyira az évek alatt.