Clouds
21 Budapest
Dollár
345,38 Ft
Euró
370,54 Ft
Font
432,02 Ft
Bitcoin
26,936 $

Kinyitott a világ első laboratóriumban növesztett húsokat gyártó üzeme

Illusztráció/MTI/EPA/Jakub Gavlak
Egészség/Életmód
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az izraeli Future Meat célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a jelenleg borsos árakon kapható mesterséges hústermékeket.

Az üzemben összesen 500 kilogramm laboratóriumi körülmények között tenyésztett húst tudnak kitermelni naponta, mellyel nagyjából 3 000 darab közepes méretű hamburgert lehet megtölteni – olvasható a JNS Press riportjában.

Soron kívül Eddig 425 897-en kapták meg a negyedik covid elleni oltásukat Magyarországon

A gyár megalapozhatja a technológia jövőjét és megerősítheti a kutatók hitét abban, hogy egyszer sikerülhet majd anélkül is elérhető árú hústermékeket előállítani, hogy ahhoz állatokat kelljen tartani és felnevelni őket, valamint vágóhidakon végezni velük.

A vállalat hivatalos közleménye szerint a laborban növesztett húsok elkészítése során 80 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz keletkezik, valamint 99 százalékkal kevesebb termőföldet kell kisajátítani hozzájuk, illetve a vízigény is 96 százalékkal alacsonyabb a hagyományos módszerekhez képest.

Az üzemben többek között sejtalapú csirke-, sertés- és birkaszeleteket növesztenek, és hamarosan marhatermékek is felkerülhetnek az étlapra. A cég továbbá kiemeli, hogy a laboratóriumban tenyésztett húsok hússzor gyorsabban kitermelhetőek a tradicionális eljárásokhoz képest, és még csak lelkiismeret-furdalást sem okoznak a fogyasztóknak, hiszen egyetlen állatot sem kellett lemészárolni ahhoz, hogy jóízűen falatozzanak belőlük.

Néhány hónappal ezelőtt a Future Meat bejelentette, hogy sikerült grammonkénti 10 dollár alá csökkenteniük az előállítási költségeket csirkehús esetén, ami az előző három évi próbálkozásokat figyelembe véve több mint ezerszeres áresésnek bizonyult.

Mivel egyre nagyobb igény mutatkozik a mesterséges úton kitermelt és tenyésztett növényi és állati árucikkek iránt, ezért elképzelhető, hogy a jövőben még több vállalat dönthet úgy, érdemes beruházni egy ehhez hasonló projektbe.