Clouds
21 Budapest
Dollár
345,38 Ft
Euró
370,54 Ft
Font
432,02 Ft
Bitcoin
26,936 $

Laboratóriumban növesztett húst dobhatnak hamarosan piacra

Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Hosszú éveken keresztül próbálták a különböző startupok elérni, hogy az első laboratóriumban előállított hústermékeiket széles körben elérhetővé tehessék – mindez idáig kevés sikerrel.

Hosszú éveken keresztül próbálták a különböző startupok elérni, hogy az első laboratóriumban előállított hústermékeiket széles körben elérhetővé tehessék – mindez idáig kevés sikerrel.

Soron kívül Szoboszlai Dominikot berendelte a Lipcse vezetősége

Elég csak belegondolnunk az Aleph Farms, a JUST vagy a Bill Gates által támogatott Memphis Meats projektjeibe, amelyek végtermékei végül nem kerülhettek fel a szupermarketek és bevásárlóközpontok polcaira.

A Futurism online tudományos magazin beszámolója szerint a szingapúri Shiok Meats vállalkozás a világon elsőként értékesíthet laborban készített húst, ezzel precedenst teremthet a többi cég számára is, nem beszélve arról, hogy a piac szereplői is átértékelhetik eddigi vonakodásukat az eljárástól.

A Shiok kizárólag garnélarákokra összpontosít, melyek halászata szoros összefüggésbe hozható az emberi rabszolgasággal, továbbá alapvető kérdéseket vetnek fel a környezetszennyezéssel kapcsolatban.

„Szingapúr saját maga rengeteg összeget fektet be a technológiába, valamint megkapták a szükséges zöld jelzéseket a szabályozó testületektől, így ők lehetnek ezen piac első résztvevői. Elképzelhető, hogy nemsokára Szingapúrban megnyílhat az első étterem, ahol kizárólag laboratóriumi garnélákat fogyaszthatnak a vendégek.”

mondta Chase Purdy hússzakértő.

Habár rengeteg startup sikeresen növesztett laboratóriumi húsprototípusokat, a gyártási folyamatok az állattenyésztés bevett gyakorlataihoz képest rendkívül drágának bizonyultak, azonban a Siok már közel áll ahhoz, hogy megtérüljön a módszerbe fektetett pénz.

A mesterségesen előállított hús árát az elmúlt időben 4 400 dollár/kilogrammról 3 000 dollár/kilogrammra tudták csökkenteni, jövőre pedig azt ígérik, hogy százszor olcsóbbá tehetik majd őket, ezáltal sokkal kedvezőbb opciói lehetnek a természetes garnéláknak.

Ha sikerrel járnak, akkor szeretnék tovább bővíteni a kínálatukat, így az elkövetkező években laboratóriumban készített homárokat és rákhúst is piacra dobhat a Siok cég.