Laboratóriumban tenyésztett húsokat dobhatnak piacra Japánban

Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Az Alpha Farms és a Mitsubishi közreműködésének jegyében Petri-csészékben növesztett húst állíthatnak elő nagyobb mennyiségben a szigetországban.

Az Alpha Farms és a Mitsubishi közreműködésének jegyében Petri-csészékben növesztett húst állíthatnak elő nagyobb mennyiségben a szigetországban.

Soron kívül HÉV-vel ütközött egy autó Szigetszentmiklóson, jóformán eltűnt az egyik oldala (fotó)

A laboratóriumi körülmények között növesztett húsok ötlete már régóta foglalkoztatja a tudósokat és a közvéleményt egyaránt, hiszen nemcsak hogy környezetvédelmi szempontból lenne előnyösebb, hanem a tenyészállatokat is megkímélhetnék a sokszor etikátlan eljárásoktól.

Az egyik legnagyobb problémát eddig az izomsejtek pontos megalkotása jelentette. Mivel az izomszövetek a mozgás és a táplálkozás függvényében változnak, és vesznek fel különböző színt, valamint lényegében ezek hatására jönnek létre az egyedi ízek, zamatok és textúrák, ezért laboratóriumban ezeket nehéz volt imitálni.

Egy másik komoly gondnak az előállítási költségek bizonyultak, ugyanis egyetlen hamburgerbe szánt húsra több tízezer dollárt kellett feláldozniuk a gyártóknak. Az Aleph Farms célja a Mitsubishivel az lesz, hogy a japán piacon népszerűsítse ezeket a húsokat, valamint lejjebb szorítsa az árukat, így akár létre tudnak hozni egy teljes élelmiszerláncot, ami a mesterséges úton készült állati termékekre épülhet.

Ha mindez beválna, azzal lenullázhatnák az állattenyésztésből származó szén-dioxid kibocsátást, továbbá elérhető áron biztosíthatnák a fehérjékben gazdag táplálékokat akár a rászorulók részére is.

Az Aleph Farms alapítója és ügyvezető igazgatója, Didier Toubia elmondta, az együttműködés révén olyan hústermékekkel gazdagíthatják a piacot, amellyekkel egyrészt megóvhatják az ökoszisztémát, másrészt egy élhetőbb jövővel kecsegtethetnek a japán állampolgárok számára.