Különös nyeremény: lottón sorsolják ki El Chapo egykori rejtekhelyét

Fotó: Unsplash/Filip Gielda
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 14. - 22:28

Az ingatlanból 2014-ben lépett meg El Chapo a katonák elől, azóta elhagyatottan áll. Némi felújításra szorult a tengerészgyalogosok miatt, de most megújulva várja a szerencsés nyertest.

A mexikói kormány a lottón készül kisorsolni az egykori rettegett drogbáró, Joaquín “El Chapo” Guzmán rejtekhelyét, melyből 2014-en menekült el, amikor a tengerészgyalogosok körbevették az ingatlant.

A két hálószobával rendelkező, szerény ház némi változáson esett át a közelmúltban – többek között eltávolították az ingatlant minden egyes pontját megfigyelő térfigyelő kamerákat. A ház alatt kialakított, menekülési útvonalként szolgáló alagúthálózathoz csatlakozó kád alatti lyukat, melyen El Chapo is elmenekült, befedték. 

Az ABC News beszámolója szerint a csendes culiacai környéken álló házhoz az Associated Press a lottó előtt hozzáférést kapott. Az elmúlt hetekben a lopott áruk visszaszolgáltatásáért felelős intézet, az INDEP kívül-belül kifestette az ingatlan, és új csempét helyezett le a fürdőszobában, ahol az alagút bejárata miatt korábban lyuk tátongott.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök korábban már beszélt a több lefoglalt ingatlant érintő sorsolásról, de az El Chapo rejtekhelyeként szolgáló ház történetét nem említette meg. Mexikóváros egyik legcsodálatosabb negyedében álló óriási ház és egy Azteca Stadionban lévő privát terület nagyobb figyelmet kapott, mint a csendes culiacai ingatlan. 

Az INDEP honlapján csak “Casa en Culiacán” néven említett, körülbelül 260 négyzetméteres területű, két hálószobás ingatlant, mely találóan a Libertad, vagyis a “Szabadság” nevű környéken áll, 183 ezer dolláros, vagyis körülbelül 52 millió 300 ezer forintos értékűre becsüli a mexikói kormány.

Guzmán 2014. február 22-én menekült el az ingatlanból az alagutakon keresztül, a ház pedig azóta elhagyatottan állt. Némi felújításra a festésen és a kád alatti lyuk befedésén kívül is szükség volt, hiszen a tengerészgyalogosok bevetése kisebb károkat okozott az ingatlanban. 

A drogbáró ekkor már hírhedt volt merész szökéseiről: 2001-ben Mexikó egyik legszigorúbban őrzött börtönéből lépett meg, állítólag egy mosodai kocsiban. 2015 júliusában, alig másfél évvel azután, hogy culiacai szökése után néhány nappal elfogták Mazatlanban, Guzmán a cellájához tartozó zuhanyzó lefolyójához ásott alagúton keresztül lépett meg, és motorral hagyta el Mexikó egy másik maximálisan őrzött börtönét.

Guzmánt hat hónappal később ismét elfogták, majd 2019 júliusában kiadták az Egyesült Államoknak, ahol a drogbárót elítélték és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 

Az ingatlant az INDEP korábban már megpróbálta elárverezni, a licit 130 ezer dollárról indult, azonban vevők nem akadtak Guzmán korábbi rejtekhelyére. 

A sorsolást szerdára, a mexikói függetlenség napját megelőző napra tervezik, a lottóból származó bevételeket pedig az olimpiai sportolók számára különítik el.