Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Visszautasította Ukrajna a Kreml semlegességre vonatkozó ajánlatát

Sûrû füst száll fel egy tüzérségi támadás miatt kigyulladt olajtárolóból Kijev közelében 2022. február 27-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a fõváros ellen is hadmûveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekrõl is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetõintézkedéseket Moszkva ellen. MTI/EPA/Alisa Yakubovich
not image

Nagy Noel

2022. március 16. - 15:25

Nemrégiben arról érkeztek hírek, hogy a Kreml azt javasolta, Ukrajnának Ausztria mintájára kellene felvennie a semlegességet.

Ennek lényege Ausztria esetében, hogy megvan a saját hadseregük, de nem csatlakoznak egyetlen katonai blokkhoz sem és nem engednek külföldi katonai bázisokat létesíteni. Ezt Ausztriában alkotmányos szinten rögzítik, még az állami alapszerződésben is benne van.

Ilyet javasolt az orosz tárgyalódelegáció Ukrajna számára is, arra hivatkozva, hogy ez Moszkva számára is elfogadható kompromisszum lenne. A The Moscow Times beszámolója szerint azonban ezt Kijev csípőből elutasította.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij főtanácsadója és az ukrán delegáció vezetője azonban visszautasította ezt az osztrák típusú semlegességi modellt arra hivatkozva, hogy a Moszkvával való tárgyalásoknak a biztonsági garanciákra kell fókuszálnia:

„Ukrajna jelenleg közvetlenül háborús állapotban van Oroszországgal. Ebből kifolyólag, ez a modell csak ‘ukrán modell’ lehet és csakis jogilag megerősített biztonsági garanciákat tartalmazhat”

Az oroszok javaslata egyértelművé tenné, hogy Ukrajna nem lehet NATO-tagállam, de Volodimir Zelenszkij legutóbbi nyilatkozatából úgy tűnik, hogy erről maga az ország is lemondott. Putyin gyakorlatilag a háború okaként is részben ezt határozta meg, hogy Ukrajnának NATO-aspirációi voltak.