Koronavírussal kapcsolatos gyulladásos szindróma jelentkezett gyerekeknél Olaszországban és Franciaországban

not image

Kulcsár Péter

2020. május 15. - 10:29

A COVID-19 fertőzés által súlyosan érintett észak-olaszországi régióban és Franciaország egyes részein arról számoltak be, hogy a rejtélyes szindróma az Egyesült Államokban, Nagy Britanniában és Spanyolországban tapasztalt esetekhez hasonlóan a fiatal gyermekeknél egyre inkább terjedőfélben van.

A pediátriai több rendszerű gyulladásos szindróma, rövidítve PIMS valószínűleg kapcsolatban állhat a koronavírus kórokozójával. A fő tünetei közé tartozik a toxikus sokk és a Kawasaki-szindróma, amely magas lázzal, kiütésekkel, duzzadt nyirokcsomókkal és súlyos esetekben szívizomgyulladással járhat.

A legutóbbi jelentések alapján az orvosok nyugtalanok, mivel úgy tűnik, hogy a fiatal gyermekek egyaránt fogékonyak lehetnek a koronavírusra, a különös szimptómák kialakulásának mechanizmusát pedig még meg kell érteniük. Eddig úgy tűnt, csak a krónikus betegek és az idősek lehetnek hajlamosak a komolyabb tünetek produkálására, ez viszont megváltozhatott.

Vasárnap New Yorkból érkeztek a hírek, miszerint 85 gyereket vizsgálnak, akiknél fennállt a szindróma veszélye. Közülük eddig már hárman sajnos életüket vesztették és mindegyikük szervezetében jelen volt a COVID-19 kórokozója is. Andrew Cuomo kormányzó úgy nyilatkozott, hogy a halálokok egyelőre ismeretlenek, de a szakemberek dolgoznak a megfejtésén.

Az olasz Bergamo városában február 18. és április 20. között a XXIII. János Pápa Kórházba 10 olyan gyereket szállítottak, akik a PIMS tüneteit mutatták, közülük nyolcnak pozitív lett a koronavírus-tesztje. A Kawasaki-szindrómával kezelt fiatalok száma az elmúlt öt évben mindösszesen 19 volt, most viszont ennek többszörösére nőtt a rejtélyes betegség előfordulása.

Korábban a Kawasaki-szindrómával diagnosztizált gyerekek csak enyhébb tüneteket produkáltak, a koronavírus-járvány alatt azonban a 60%-uknál a toxikus sokkal együtt a szívproblémák is előjöttek. A tudósok még egyértelműen nem tudták bebizonyítani, hogy köze lehet-e a koronavírusnak a PIMS hirtelen elterjedéséhez, azonban a jelek eddig erre mutatnak.

Dr. George Ofor-Amanfo, az egyik New York-i pediátriai intézet szakorvosa elmondta, hogy

“A gyermekek tünetei mások a felnőttekhez képest, ha a COVID-19 fertőzésről beszélünk. A felnőtteknél inkább légzőszervi jellegűek a szimptómák, a gyerekek azonban gyakran panaszkodnak erős hasfájásra és hányásra, melyek később sokkhoz vezethetnek.”

Az orvos hozzátette, hogy a PIMS szindrómával diagnosztizált gyerekek semmilyen meglévő betegséggel nem rendelkeztek, azonban a szervezetükből kimutatták a koronavírussal szemben képződött antitesteket.

Közben úgy tűnik, nem lesz elég kifejleszteni csupán egyetlen védőoltást:

https://liner.hu/tobbfele-vakcinara-lesz-szukseg-a-koronavirus-jarvany-megallitasahoz/